Κοινοβουλευτική παρέμβαση κατέθεσε ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Πάνας προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, με την οποία ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια των σχολικών μονάδων της Π.Ε. Χαλκιδικής.

Στην παρέμβασή του ο κ. Πάνας επισημαίνει, ότι ενώ σε λίγες ημέρες ξεκινά η νέα σχολική περίοδος, τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων στη Χαλκιδική παραμένουν ανοιχτά. Μάλιστα προχώρησε πρόσφατα και σε σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση έπειτα από αίτημα του Δήμου Σιθωνίας για ακαταλληλότητα σχολικής αίθουσας και αναγκαιότητα προσεισμικού ελέγχου σε όλες τις Σχολικές Μονάδες του Δήμου. Για το λόγο αυτό έχει ενταθεί η αγωνία των γονέων και των δασκάλων σχετικά με την καταλληλότητα των σχολικών κτιρίων, όπου φοιτούν τα παιδιά τους.

Ταυτόχρονα ο κ. Πάνας τονίζει, πως σε αυτό προστίθεται και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία κατ’ εξοχήν σεισμογενής χώρα και με βάση τα στατιστικά στοιχεία, από άποψη σεισμικότητας καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε Μεσόγειο και Ευρώπη και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπογραμμίζεται ότι το βασικό πρόβλημα της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων είναι η χρόνια υποχρηματοδότηση, ενώ οι ευθύνες μοιράζονται μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών και των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών. Τα κονδύλια, λοιπόν, δεν επαρκούν για σοβαρές παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια και η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο με την ενεργειακή κρίση και τις πολύ αυξημένες τιμές πετρελαίου.

Ο κ.Πάνας δήλωσε σχετικά: «Με την παρέμβασή μου προς τους αρμόδιους Υπουργούς τονίζω την ανάγκη για λήψη των απαιτούμενων μέτρων συντήρησης των σχολικών υποδομών της Χαλκιδικής, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πιο ασφαλές σχολικό περιβάλλον, να πραγματοποιηθούν προσεισμικοί και μετασεισμικοί έλεγχοι στις σχολικές μονάδες του τόπου μας και να ενημερωθώ για τα πορίσματα των αντισεισμικών, προσεισμικών και μετασεισμικών ελέγχων που πιθανά έχουν διενεργηθεί τα τελευταία χρόνια στη Χαλκιδική. Ταυτόχρονα, ζητώ να εξασφαλιστεί και η απαραίτητη χρηματοδότηση και το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα  σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση».

Το ακριβές κείμενο της ερώτησης του βουλευτή προς τους Υπουργούς 
1. Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη
2. Υποδομών & Μεταφορών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα
3. Εσωτερικών, κ. Νίκη Κεραμέως
4. Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια
έχει ως εξής:

Θέμα: «Ασφάλεια των σχολικών μονάδων της Π.Ε. Χαλκιδικής ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου».

Κύριοι Υπουργοί,

Σε λίγες ημέρες ξεκινά η νέα σχολική περίοδος και τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων στην Χαλκιδική παραμένουν ανοιχτά. Για το λόγο αυτό έχει ενταθεί η αγωνία των γονέων και των διδασκόντων σχετικά με την καταλληλότητα των σχολικών κτιρίων όπου φοιτούν τα παιδιά τους.

Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός, ότι η Ελλάδα είναι μία κατ’ εξοχήν σεισμογενής χώρα και με βάση τα στατιστικά στοιχεία, από άποψη σεισμικότητας καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε Μεσόγειο και Ευρώπη και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανησυχία όλων κορυφώνεται.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων είναι η χρόνια υποχρηματοδότηση, ενώ οι ευθύνες είναι μοιρασμένες λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων,   μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών και των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών.

Τα υπάρχοντα κονδύλια δεν επαρκούν για σημαντικές παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια και η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο με την ενεργειακή κρίση και τις πολύ αυξημένες τιμές ρεύματος και  πετρελαίου.

Επειδή η Ελλάδα είναι έντονα σεισμογενής χώρα και εντείνει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για την καταλληλόλητα των σχολικών υποδομών, καθώς και για το εάν έχουν γίνει αντισεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία της Χαλκιδικής.

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για τη συντήρηση των σχολικών υποδομών της Π.Ε. Χαλκιδικής προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πιο ασφαλές σχολικό περιβάλλον;
  2. Έχουν πραγματοποιηθεί προσεισμικοί και μετασεισμικοί έλεγχοι στις σχολικές μονάδες της Π.Ε. Χαλκιδικής; Πότε, πόσοι και με ποια αποτελέσματα;
  3. Υπάρχει σχεδιασμός για τακτικούς και επιστημονικά τεκμηριωμένους προσεισμικούς ελέγχους στις σχολικές υποδομές; Αν ναι, ποιος είναι αυτός;
  4. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να εξασφαλισθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση και το επιστημονικό προσωπικό, ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση;
  5. Προς ενημέρωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ποια είναι τα πορίσματα των αντισεισμικών – προσεισμικών και μετασεισμικών – ελέγχων των κτιρίων που στεγάζονται τα σχολεία στην Π.Ε. Χαλκιδικής τα τελευταία χρόνια;