Φωτογραφία Αρχείου

Στην υγειονομική κατάσταση που διαμορφώνεται στη Θεσσαλία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας αναφέρθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάσταση που άφησε η κακοκαιρία στην περιοχή ως «μια απέραντη υγρή χωματερή και ένα απέραντο νεκροταφείο ζώων που ελλοχεύει ο κίνδυνος για διάφορα λοιμώδη νοσήματα και όχι μόνο».

«Μετά τον τυφώνα Κατρίνα είχαμε τέτοιες λοιμώξεις. Η όλη εικόνα προσομοιάζει με τον τυφώνα Κατρίνα. Μπορούν να υπάρξουν πάρα πολλά περιστατικά  γαστρεντερίτιδας αλλά και τυφοειδούς πυρετού ακόμα και δυσεντερίας. Αυτό που πρέπει να προλάβουμε είναι να μην υπάρχει μεγάλη έξαρση και επιδημία από διάφορα τέτοια νοσήματα. Θεωρητικά, μπορεί ακόμα και χολέρα να εκδηλωθεί, δεν μπορεί ποτέ κανείς να το αποκλείσει», είπε χαρακτηριστικά ο ειδικός μιλώντας στο Open.

Παράλληλα, ο κ. Τσακρής ανέφερε ότι «περιμένουμε και νοσήματα που ενδημούν στην Ελλάδα και μεταφέρονται από τρωκτικά, όπως τα ποντίκια. Από τα ούρα των ποντικών μπορεί να μολυνθεί ο άνθρωπος από ένα μικρόβιο, ιδιαίτερα παθογόνο όπως είναι η λεπτόσπειρα. Μεταδίδεται ακόμα και με το άγγιγμα του νερού και αν υπάρχουν αμυχές. Για αυτό δεν πρέπει να εκθέτουμε μέρος του σώματός μας, τα πόδια μας. Να φοράνε γαλότσες και γάντια όσοι εκτίθενται στο νερό».

Κακοκαιρία: Τι θα γίνει με τα νεκρά ζώα;

Ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε ότι τα νεκρά ζώα «πρέπει να θαφτούν σε κατάλληλο και ασφαλές μέρος» και πρόταξε την ανάγκη να υπάρχουν «ειδικές μονάδες που γνωρίζουν για να κάνουν τη μεταφορά των ζώων και να μην την κάνουν οι πολίτες».

Επιπλέον, προέτρεψε τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών να προμηθευτούναντικουνουπικά σπρέι και λοσιόν «καθώς πολλά νοσήματα μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μάλιστα ενδημεί στη Θεσσαλία».

Ο κ. Τσακρής σχολίασε και εικόνα με «λίμνη» από πετρέλαιο που έχει σχηματιστεί στον Παλαμά: «Η χημική αυτή μόλυνση επιδεινώνει περισσότερο την κατάσταση καθώς προστίθεται στη μικροβιακή μόλυνση».

Παράλληλα έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για τα ψυχικά νοσήματα που αφήνουν τέτοιες καταστάσεις στους ανθρώπους: «Στον Κατρίνα, τα ψυχικά νοσήματα ανέβηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα επόμενα χρόνια ενώ ακόμα υπάρχει ερημοποίηση πολλών περιοχών στη Νέα Ορλεάνη, κάτι που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν και στη Θεσσαλία. Μπορούμε να δούμε χωριά ερημοποιημένα», προειδοποίησε.

Καταληκτικά προέτρεψε τους πολίτες που επλήγησαν να αερίσουν τα σπίτια τους πολύ καλά «καθώς θα υπάρχουν πολλοί μύκητες και υγρασία» από την πλημμύρα.

πηγή lifo