Παραμονή σήμερα 14 Σεπτεμβρίου, της εορτής  του Αγίου Νικήτα και η Νικήτη φόρεσε τα γιορτινά της για να τιμήσει τον Πολιούχο του χωριού.

Κάθε χρόνο παραμονή της εορτής και ανήμερα στις 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται θρησκευτικές εκδηλώσεις στον ιστορικό ναό του χωριού, τον Άγιο Νικήτα, ο οποίος βρίσκεται σε μία εξαίρετη τοποθεσία στον παλιό οικισμό. Οι μικροπωλητές στήνουν τους πάγκους τους, ενώ ταβέρνες και καφετέριες γεμίζουν από κόσμο, διασκεδάζοντας και χορεύοντας σε πανηγυρικούς ρυθμούς.

Ναός του Αγίου Νικήτα

Για να επισκεφθεί κανείς τον ναό θα πρέπει να περάσει από τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια του παλιού χωριού της Νικήτης και να ανηφορίσει για την παλιά γραφική πλατεία, ανάμεσα σε πλατάνια και παραδοσιακά ξεχωριστά σπίτια….εκεί στο τέλος, σε ένα ύψωμα θα συναντήσει κάποιος τον εξαίρετο ναό του Πολιούχου Αγίου Νικήτα που γιορτάζει αύριο στις 15 του Σεπτέμβρη.

Ο ενοριακός ναός του Αγίου Νικήτα κτίστηκε το 1867 όταν Μητροπολίτης ήταν ο Κασσανδρείας Χρύσανθος. Έπειτα ο ναός κάηκε στον εμφύλιο, αλλά ξανακτίστηκε από τους κατοίκους τους χωριού.

Ο ναός, ο οποίος είναι κτισμένος σε ρυθμό βασιλικής, διακοσμημένος με εικόνες ιδιαίτερης ιστορικής αξίας αποτελεί ιστορικό σημείο για τους ντόπιους  και ανήκει στα νεότερα μνημεία ιστορικής κληρονομιάς.

Σήμερα δίπλα στον ναό ο οποίος λειτουργεί κάθε δεύτερη Κυριακή, υπάρχει και λαογραφικό μουσείο το οποίο αξίζει να επισκεφτεί κάποιος!

Ο εορτασμός

Από τα πολύ παλιά χρόνια στο πανηγύρι του Αγίου Νικήτα κατέφθαναν προσκυνητές από διάφορα μέρη του νομού, οι οποίοι αφού πρώτα πήγαιναν στην εκκλησία και προσευχόντουσαν στην χάρη του Αγίου, έπειτα πήγαιναν στην πλατεία και γιόρταζαν μαζί με τους ντόπιους τον Πολιούχο του χωριού.

Εκεί έβλεπε κανείς και μικροπωλητές με τις πραγμάτειες τους, οι οποίοι είχαν στηθεί σε κάθε πλακόστρωτο δρομάκι του παλιού χωριού, ώστε να πουλήσουν το εμπόρευμα τους.

Άγιος Νικήτας ο Γότθος

Μεγαλομάρτυρας της εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 15 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Νικήτας.

Ο Νικήτας καταγόταν από επιφανή οικογένεια Γότθων (Γερμανών) της πέραν του Ίστρου ποταμού (Δούναβη) χώρας. Από μικρό παιδί έγινε χριστιανός, χάρη στον τοπικό μητροπολίτη Θεόφιλο, που είχε λάβει μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο (325). Μαρτύρησε επί της πυράς με διαταγή του βασιλιά των Γότθων Αθανάριχου, όταν αρνήθηκε να προσχωρήσει στην αίρεση του Αρειανισμού, που πρέσβευε ο ομοεθνής του άρχοντας.

Απολυτίκιο
Νίκην έστησας, κατά της πλάνης, νίκης είληφας, άφθαρτον γέρας, επαξίως Νικήτα φερώνυμε, συ γαρ νικήσας εχθρών τήν παράταξιν, δια πυρός τον αγώνα ετέλεσας. Μάρτυς ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημὶν το μέγα έλεος.