Την προσοχή των δημοτών όσον αφορά τους κανόνες ευζωίας των δεσποζόμενων ζώων εφιστά η δημοτική αρχή Ν. Προποντίδας με την παρακάτω ανακοίνωση:

“Τον τελευταίο καιρό έχουν αποσταλεί από την Ελληνική Αστυνομία αρκετές Διοικητικές Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης της νομοθεσίας περί δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς που αφορούν κυρίως στις συνθήκες ευζωίας και στην ταυτοποίησή τους (τσιπάρισμα).
Θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στα εξής: Ως πολίτες πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι απέναντι στα ζώα συντροφιάς που έχουμε στην κατοχή μας (δεσποζόμενα) έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις που διέπονται από την σχετική νομοθεσία: ηλεκτρονική ταυτοποίηση (τσιπάρισμα), προβλεπόμενοι εμβολιασμοί και κτηνιατρική παρακολούθηση, βιβλιάρια υγείας, στείρωση, τήρηση κανόνων ευζωίας και δημόσιας συμπεριφοράς κ.λ.π.
Οι κυρώσεις για την παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς είναι αυστηρές και επισύρουν χρηματικό πρόστιμο ή και φυλάκιση.
Ενδεικτικά:
-Παράλειψη σήμανσης (τσιπάρισμα): 300 €
-Παράλειψη κανόνων εξόδου από την κατοικία του ιδιοκτήτη / ασφαλούς περιπάτου: 300 €
-Παράλειψη κτηνιατρικής εξέτασης / ετήσιου εμβολιασμού: 1.000 €
-Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας: 1.000 €
-Παράλειψη στείρωσης: 1.000 €
-Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου σε τροχαίο: 500 €
-Κακοποίηση / βασανισμός: 5.000 – 15.000 €
-Εγκατάλειψη νεογέννητων – δολοφονία ζώων: 30.000 – 50.000 €
Κατόπιν των ανωτέρω και προκειμένου αφενός να τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία και αφετέρου να περιοριστούν τα φαινόμενα εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (ηλεκτρονική καταγραφή, απαραίτητους εμβολιασμούς και κατοχή ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας). Επίσης, οφείλουν να τηρούν τους κανόνες ευζωίας των ζώων συντροφιάς, δημόσιας υγιεινής και ασφάλειας προς όφελος τόσο των δεσποζόμενων, όσο και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
Όλοι μας οφείλουμε να αναγνωρίζουμε στα ζώα συντροφιάς το δικαίωμα στη ζωή και να συμβάλουμε στην ομαλή συνύπαρξή τους με τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα.
Ενημερωθείτε αναλυτικά και για όλες τις περιπτώσεις από την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4830/2021–ΦΕΚ 169) για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας”.