Δύο 24ωρα μετά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ και την επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη έναντι της Έφης Αχτσιόγλου με σχεδόν 9 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά, το ζητούμενο για τους δύο μονομάχους ήταν να αναζητηθούν συμμαχίες ενόψει της δεύτερης Κυριακής.

Αν και με τη στάση τους τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο Νίκος Παππάς είχαν προϊδεάσει για τις κινήσεις τους, ο κ. Παππάς ήταν ο πρώτος ο οποίος μίλησε ανοιχτά για το πως θα κινηθεί, καθώς το πρωί της Τρίτης μετά τη συνάντηση που είχε στη Βουλή με τον Στέφανο Κασσελάκη, τάχθηκε στο πλευρό του, λέγοντας ότι θα τον στηρίξει καθώς όπως είπε «μπορεί να δώσει προοπτική νίκης στο κόμμα».

Η συμπόρευση των δύο πολιτικών είναι βέβαιο ότι δίνει μεγάλο «αέρα» στον Στέφανο Κασσελάκη ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών καθώς υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Παππάς έλαβε την προηγούμενη Κυριακή 8,68%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 12.787 ψήφους.

Στην κοινή δήλωσή τους, οι δύο πολιτικοί αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «ανταποκρινόμαστε στο μήνυμα της τεράστιας συμμετοχής του δημοκρατικού κόσμου στη διαδικασία της 17ης του Σεπτέμβρη.

Οι 150.000 πολίτες, που περίμεναν για μία ή δύο ώρες στην ουρά, σάρωσαν σενάρια κρίσης που απεργάζονται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι.

Έστειλαν μήνυμα ενότητας».

Λίγη ώρα αργότερα μετά την κοινή δήλωση Παππά – Κασσελάκη τοποθετήθηκε και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έκανε λόγο για μία εξαιρετική εξέλιξη.

Νωρίτερα πάντως, ο κ. Πολάκης είχε προχωρήσει σε μία οργισμένη αντίδραση με φόντο την απόφαση της ΚΕΦΕ για τα παλιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Πολάκης με ανάρτησή του καλεί την ΚΕΦΕ να πάρει πίσω την «απαράδεκτη» από την χαρακτηρίζει εγκύκλιο.«Πάρτε την πίσω ! Πάλι ταυτοποίηση;;;;;; Πόσες ταυτοποιήσεις θέλετε επιτέλους;;;;Έχει καταντήσει ανέκδοτο!

Νέες αιχμές από την Έφη Αχτσιόγλου κατά του Στέφανου Κασσελάκη

Η Έφη Αχτσιόγλου από την πλευρά της μίλησε το πρωί (Ant1) ενόψει του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι την Κυριακή θα μονομαχήσει με τον Στέφανο Κασσελάκη για την διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα.

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε με φόντο τον πρώτο γύρο των εκλογών, ότι «μία προφανής διάθεση ανανέωσης που υπήρχε στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τους πολίτες μορφοποιήθηκε στην παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη. Ορθώς επισημαίνεται ότι φέρει στοιχεία μιας φρέσκιας παρουσίας και είχε μια αυξημένη καμπάνια στα social media» τόνισε ωστόσο στη συνέχεια πρόσθεσε με νόημα ότι «θεωρώ ότι αυτήν την στιγμή πρέπει να επιμένουμε λίγο περισσότερο στο περιεχόμενο της πολιτικής, να συζητήσουμε πιο βαθιά τα πολιτικά ζητήματα, τι εισφέρει η δική του υποψηφιότητα και τι η δική μου».

Ακόμη έθεσε ερωτήματα για τις θέσεις του κ. Κασσελάκη, τονίζοντας μεταξύ άλλων. «Ο συνυποψήφιος μου λέει θα τα αλλάξουμε όλα. Τι εννοεί; Παραδείγματος χάρη, στα εξωτερικά θέματα, με την Τουρκία, τι θέση θα έχει; Τι θα αλλάξει ως προς την πολιτική μας θέση; Ως προς τα εργασιακά; Ως προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Εγώ έχω εκφράσει τις πολιτικές μου θέσεις για την οικονομία, την εργασία, την εξωτερική πολιτική. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω ή να εκτιμήσω γιατί δεν το κάνει κι εκείνος, αλλά στην φάση που είμαστε, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, πρέπει να γίνει», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Η μάχη του δεύτερου γύρου
Βέβαια η στήριξη Παππά στον Κασσελάκη μπορεί να δίνει ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι στην υποψηφιότητα Αχτσιόγλου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι εκλογές έχουν κριθεί.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος είναι ο έτερος ρυθμιστής του αποτελέσματος στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο 8,93% (13.156) με τον ίδιο να φέρεται να έχει δώσει… σήμα υπέρ της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι συμμαχίες ενόψει του δεύτερου γύρου που ξεκαθαρίζουν. Είναι και τα στελέχη που τάσσονται υπέρ των δύο υποψηφίων, με ορισμένα, όπως η Έλενα Ακρίτα να αλλάζουν την αρχική τους τοποθέτηση.

Ειδικότερα, η κ. Ακρίτα ενώ αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου, με σημερινή της δήλωση ξεκαθαρίζει ότι θα στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη, εξηγώντας γιατί άλλαξε… ρότα.

«Στις 17 Ιουλίου με άρθρο μου δήλωσα πως στις εσωκομματικές εκλογές θα στηρίξω την Έφη Αχτσιόγλου, απαριθμώντας τους λόγους που καθόρισαν την επιλογή μου» γράφει η Έλενα Ακρίτα για την στήριξή της στον Στέφανο Κασσελάκη.

«Όμως η προεκλογική περίοδος με αποκορύφωμα της δηλώσεις της υποψήφιας Προέδρου την βραδιά της πρώτης Κυριακής, επαναδρομολογούν την πορεία μου. Η απαξίωση του 45% με χαρακτηρισμούς για το «θολό» αποτέλεσμα και την έλλειψη σοβαρότητας των ψηφοφόρων με προβλημάτισαν ιδιαίτερα» πρόσθεσε η Έλενα Ακρίτα.

Ο γρίφος με τα παλαιά μέλη
Εκτός όμως από το τι θα πράξουν τα στελέχη υπάρχει και μία «δεξαμενή» ψηφοφόρων που δεν προσήλθαν στις κάλπες την προηγούμενη Κυριακή.

Πρόκειται για τα παλιά χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη τα οποία εάν αποφασίσουν να ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή, μπορεί να ενδεχομένως να αλλάξουν τα δεδομένα και να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ τους ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Όπως επισήμανε χθες η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι και όσες ψήφισαν στις 17 Σεπτεμβρίου, καθώς και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν στις 17 Σεπτεμβρίου.

Παλαιά μέλη θεωρούνται όσα έχουν εγγραφεί στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ που δεν ψήφισαν στις εκλογές, θα πρέπει μέχρι την Τετάρτη 20-09-2023 και ώρα 18.00 να αποστείλουν προς έγκριση τα στοιχεία τους. Αφού ελεγχθούν και διαπιστωθεί ότι είναι παλαιά μέλη, θα ενταχθούν στον εκλογικό κατάλογο.

Το email αποστολής είναι [email protected] και σε αυτό θα αποστείλουν τα εξής στοιχεία:

1. Ονοματεπώνυμο

2. Πατρώνυμο

3. Έτος Γέννησης

4. E-mail

5. Κινητό Τηλέφωνο

ή

1. Ειδικός Εκλογικός Αριθμός

 

iN.GR