Φωτογραφία Αρχείου

Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης έχει λάβει υπόθεση με την κατηγορία παθητικής κακοποίησης κυνηγόσκυλων από τον ιδιοκτήτης τους, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πολυγύρου. Την υπόθεση έφερε στο φως της δημοσιότητας το Φιλοζωικό Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σωματείο Πολυγύρου, σύμφωνα με το οποίο συνολικά 25 σκυλιά διέμεναν κάτω από άθλιες συνθήκες δεμένα με αλυσίδες και φανερά υποσιτισμένα.

Η αρχή έγινε τον Αύγουστο του 2021, όταν τουρίστες εντόπισαν το περιστατικό στα Ψακούδια, το οποίο και κατήγγειλαν στη φιλοζωική. Στο σημείο έσπευσαν δύο εθελοντές, οι οποίοι διαπίστωσαν την κακή κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει τα σκυλιά και ειδοποίησαν την Άμεση Δράση, η οποία και επέβαλε στον ιδιοκτήτη το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Όπως καταγγέλλουν οι αυτόπτες μάρτυρες, αρχικά εντοπίστηκαν συνολικά 19 σκυλιά. Τα 14 ενήλικα ζώα, εντοπίστηκαν σε εξωτερικό χώρο, δεμένα με κοντές αλυσίδες, μέσα σε μικρές περιφράξεις, φοβισμένα και υποσιτισμένα, ενώ τα περισσότερα δεν είχαν ούτε νερό, βασικό αγαθό για τη διαβίωσή τους. Παράλληλα, στο σημείο βρέθηκαν και πέντε κουτάβια τα οποία αντιμετώπιζαν φανερά προβλήματα υγείας που έχρηζαν κτηνιατρικής φροντίδας, με το ένα μάλιστα εξ΄ αυτών να είχε μονάχα ένα μάτι.

Όπως καταγγέλλει στο Xalkidiki Politiki η πρόεδρος του σωματείου Κότσιαρη Ελευθερία, η αδιαφορία του ιδιοκτήτη ήταν τόσο μεγάλη, που λίγο έλειψε τα σκυλιά να καούν ζωντανά όταν στη συγκεκριμένη περιοχή, την Άνοιξη του 2021, είχε ξεσπάσει φωτιά. Στο σημείο επενέβησαν άμεσα περίοικοι οι οποίοι έβγαλαν τα σκυλιά από τις περιφράξεις, καταφέρνοντας εν τέλει να τα διασώσουν.

Έπειτα από περίπου έναν χρόνο, το 2022, σε γνώση των μελών του σωματείου, ήρθε η καταγγελία ενός έτερου αλλοδαπού τουρίστα, ο οποίος διαβαίνοντας τυχαία από το ίδιο σημείο, ειδοποίησε την Αστυνομία. Αυτή τη φορά, στο σημείο βρέθηκαν πέντε σκυλιά λιγότερα των οποίων η τύχη… αγνοείται. Όπως καταγγέλλει η κα Κότσιαρη, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούσαν τα σκυλιά, παρέμεναν τραγικές, με ορισμένα μάλιστα εξ΄αυτών να μην είναι σε θέση ούτε να σηκωθούν λόγω αδυναμίας.

Σύμφωνα με το σωματείο ο ίδιος άνθρωπος φέρεται να είχε άλλους έξι σκύλους σε παρόμοια κατάσταση σε ιδιωτικό χώρο σε άλλο χωριό, ενώ ο αρχικός χώρος στον οποίο βρίσκονται τα σκυλιά στα Ψακούδια, είναι δημοτικός και όχι ιδιωτικός, χωρίς να υπάρχει κάποια απόφαση παραχώρησης από τον Δήμο.

Για το περιστατικό ορίστηκε αρχικά δικάσιμος για τις 19 Σεπτεμβρίου στο Πρωτοδικείο Πολυγύρου, με τη δίκη ωστόσο να λαμβάνει αναβολή, λόγω προβλημάτων υγείας που επικαλέστηκε ο κατηγορούμενος.

Το σωματείο εξέφρασε στους δικαστές την ανησυχία του για την υγεία και τη ζωή των σκύλων όσο παραμένουν σε αυτές τις συνθήκες. «Εμείς είμαστε εθελοντές, δεν έχουμε εγκαταστάσεις. Τα ζώα οι περισσότεροι τα φιλοξενούμε στα σπίτια μας. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, είκοσι σκύλοι είναι αδύναντον να βρούμε κάπου να τους φιλοξενήσουμε, από τη στιγμή μάλιστα που τα δικαστήρια αργούν τόσο πολύ. Παράλληλα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε σε υιοθεσίες, αλλά ούτε καν σε στειρώσεις, αν δεν υπάρξει οριστική απόφαση. Επομένως τα ζώα έμειναν στο έλεος αυτού του ανθρώπου», τονίζει η κα Κότσιαρη.

Η συνέχεια της υπόθεσης αναμένεται να δοθεί στο Πρωτοδικείο Πολυγύρου στις 28 Μαΐου 2024.