Η Αθηνά Ξύστρου από την Αρναία είναι η μαθήτρια της Β Λυκείου πλέον, που πέρσι, ως απόφοιτη και αριστούχα γυμνασίου κέρδισε επάξια μια πλήρη τριετή υποτροφία διδάκτρων και τροφείων, με διαμονή στο οικοτροφείο του Κολλεγίου Ανατόλια.

Στο άκουσμα των αποτελεσμάτων των εξετάσεων η Αθηνά δεν πίστευε την εξέλιξη. Όταν πήγε στο κολλέγιο Ανατόλια, τότε, όπως λέει, συνειδητοποίησε τους ορίζοντες που ανοίγονταν μπροστά της και τις ευκαιρίες που θα είχε.

Η αρχή ήταν δύσκολη για τη 15χρονη μαθήτρια από την Αρναία, που βρέθηκε ξαφνικά μακριά από το σπίτι και τους φίλους της. Κράτησε επαφή με τους δικούς της ανθρώπους μέσα από τις αργίες και τις διακοπές των γιορτών. Τώρα πλέον έχει εξελίξει τη ζωή της και έχει εμπλουτίσει το κοινωνικό της περιβάλλον. Η Αρναία είναι οι «στιγμές» με στενούς φίλους και οικογένεια σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

Οι στόχοι της για το Οικονομικό της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων που αρχικά είχε θέσει, αλλάζουν σταδιακά, και τώρα η Αθηνά δεν αποκλείει τη στροφή της σε ένα ξένο πανεπιστήμιο. «Έχω σίγουρα πολλές νέες εμπειρίες και μέσα από αυτές βλέπω κι άλλους ορίζοντες», λέει η ίδια.

Στην ερώτηση για το πώς βλέπει την ευκαιρία που της δόθηκε από την υποτροφία της Ελληνικός Χρυσός δηλώνει πολλά περισσότερα από ευγνώμων και παροτρύνει και άλλα παιδιά να προσπαθήσουν ώστε να έχουν ανάλογες ευκαιρίες. «Αισθάνομαι πολύ τυχερή», λέει η Αθηνά με ειλικρίνεια και αφοπλιστικό χαμόγελο.

O Ιω​​​​​​​άννης Μαλεγκάνος, CSR & Social Performance Director της Ελληνικός Χρυσός εξηγεί το πρόγραμμα της Ελληνικός Χρυσός που επενδύει στην Εκπαίδευση. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τη νεολαία καθώς η εκπαίδευση είναι βασικός μας πυλώνας. Σε πιλοτική βάση το πρόγραμμα πάει πολύ καλά και σκοπεύουμε να το αναπτύξουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο υποτροφιών» εξηγεί ο ίδιος. Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει σειρά παρεμβάσεων σε σχολικές μονάδες και έχει προχωρήσει σε παροχή εξοπλισμού. Επίσης, ενισχύει την εκμάθηση ρομποτικής σε συνεργασία με την EduAct. «Λείπει κάτι ανάλογο από το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα και προσπαθούμε να καλύψουμε ένα κενό που εντοπίσαμε», λέει.

Για την παροχή της υποτροφίας ο κ. Μαλεγκάνος κάνει λόγο για μια δράση ουσίας και όχι απλά επικοινωνιακού χαρακτήρα. Σε άλλους τομείς, όπως λέει, η εταιρική υπευθυνότητα της Ελληνικός Χρυσός προσπαθεί να καλύψει κάθε κενό της καθημερινότητας όπως αθλητισμός, εκπαίδευσης, τουρισμός, αλλά στόχος είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις υποδομές. «Να βοηθήσουμε την περιοχή με μια ολιστική προσέγγιση σε ζητήματα καθημερινότητας και εκεί θα επενδυθούν τα 80 εκατ. δολάρια που θα δαπανηθούν κατά τη διάρκεια της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή», δηλώνει.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικός Χρυσός ευχήθηκε τα καλύτερα στην Αθηνά Ξύστρου, να συνεχίσει όπως και την πρώτη χρονιά, να κάνει περήφανους οικογένεια και φίλους και έπειτα την εταιρεία, που όπως λέει βάζει ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια.