Φωτογραφία Αρχείου

Στις 30 Σεπτεμβρίου, το χωριό του Ταξιάρχη θα φορέσει για μια ακόμη φορά τα γιορτινά του, χάρη στην επιστροφή της αγαπημένης Μανιταρογιορτής. Πρόκειται για την 37η φορά που αυτή η εκδήλωση φιλοξενείται στο πανέμορφο χωριό του Δήμου Πολυγύρου, κερδίζοντας κάθε χρόνο μικρούς και μεγάλους. Με ιστορία που μετρά πλέον σχεδόν 40 χρόνια και μετά από την παύση λίγων ετών λόγω της πανδημίας του Covid-19, η Μανιταρογιορτή επιστρέφει δυναμικά στο χάρτη των πολιτιστικών εκδηλώσεων της περιοχής.

Το ραντεβού έχει δοθεί στον Ταξιάρχη, το παραδοσιακό αυτό χωριό που αριθμεί πάνω από 1.000 κατοίκους, με τα χαρακτηριστικά παραδοσιακά ξωκλήσια, τα παραδοσιακά σπίτια, τους ξενώνες και την πετρόκτιστη πλατεία. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής έχει αναλάβει τη διοργάνωση της εκδήλωσης, που έχει ως στόχο να προσφέρει στον κόσμο μια μοναδική εμπειρία. Στον πάγκο του Συλλόγου, οι γυναίκες της περιοχής θα σας καλωσορίσουν με τοπικά εδέσματα, όπως μανιταρόπιτες, ζεστό ριζότο με μανιτάρια και άλλες λιχουδιές που θα σας απογειώσουν, και φυσικά, τα πεντανόστιμα μανιτάρια στο τηγάνι. Επιπλέον, την τιμητική του τα έχει το διάσημο πιάτο μαύρου χοίρου με μανιτάρια, που αποτελεί γνωστή σπεσιαλιτέ της περιοχής.

Φυσικά η Μανιταρογιορτή δεν απευθύνεται μονάχα στους λάτρεις της γαστρονομίας. Καθώς το βράδυ προχωρά, τη γιορτή θα πλαισιώσει ένα λαϊκό-παραδοσιακό γλέντι που θα ξεσηκώσει τόσο τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες. Οι φιλοξενούμενοι σύλλογοι θα παρουσιάσουν χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, προσδίδοντας μία πατροπαράδοτη πολιτιστική ταυτότητα στην εκδήλωση.

Εκτός από την γαστρονομική και ψυχαγωγική πλευρά, στο πνεύμα των ημερών, οι διοργανωτές της Μανιταρογιορτής διοργανώνουν μία δράση αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο αυτό, θα διεξαχθεί λαχειοφόρος αγορά, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την υποστήριξη των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, έναντι των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν την περιοχή. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου, ενώ για τη διοργάνωσή της συνεισφέραν και ο Σύλλογος και τα μέλη του, καθώς και τα καταστήματα της περιοχής.

Η εκδήλωση αναμένεται να φέρει πολλούς επισκέπτες στην κεντρική πλατεία του Ταξιάρχη, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα κεφιού και αλληλεγγύης που ενώνει τους ανθρώπους από διάφορα μέρη της Χαλκιδικής. Όπως εκτίμησε στο Xalkidiki Politiki η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιάρχη Τσολάκη Ελένη, η προσέλευση του κόσμου αναμένεται να είναι αρκετά μεγάλη, παρόμοια με την επιτυχημένη προηγούμενη εκδήλωση του 2022.