Από τους μεγαλύτερους αριθμούς συνδυασμών και κατ’ επέκταση υποψηφίων εμφανίζει ο δήμος Κασσάνδρας της Χαλκιδικής. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι πέντε και ανάμεσα τους δύο γυναίκες. Η νυν δήμαρχος Αναστασία Χαλκιά που ήταν και η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος στην περιοχή, διεκδικεί εκ νέου την εμπιστοσύνη των συνδημοτών της, σχηματίζοντας ένα ισχυρό ψηφοφέλτιο νίκης, όπως υποστηρίζει, την «Ενωμένη Κασσάνδρα» πρεσβεύοντας παράλληλα και αυτό που υποδηλώνει το όνομα του συνδυασμού.

Εκτός από τη νυν δήμαρχο Α. Χαλκιά και την «Ενωμένη Κασσάνδρα», άλλοι 4 συνδυασμοί ζητούν την ψήφο των δημοτών. Έτσι στις εκλογές κατεβαίνει ο Βασίλης Στακινός, με τον συνδυασμό «Πρώτα η Κασσάνδρα» και ο Αντώνης Μιχαλάκης, με τον συνδυασμό «Ευθύνη Συνεργασία Ανάπτυξη», η Μαρία Παπαδημητρίου με τον συνδυασμό «Κασσάνδρα Μπροστά», όπως και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Παπαγιάννης με τον συνδυασμό «Ισχυρή Κασσάνδρα».

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ο συνολικός αριθμός υποψηφίων συμβούλων, δημοτικών και τοπικών είναι ιδιαίτερα μεγάλος, σε έναν συνολικό πληθυσμό του δήμου λιγότερων από 17 χιλιάδες κατοίκων. Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι αναλογεί σε μεγάλο ποσοστό και επιμερίζεται συχνά σε άτομα της ίδιας οικογένειας. Άρα τα κριτήρια ψήφου στην Κασσάνδρα ενδέχεται να είναι προσωποκεντρικά πρωτίστως, κι έπειτα αξιοκρατικά. Στο δεύτερο κριτήριο η νυν δήμαρχος έχει να παρουσιάσει πολλά. Έχει επιδείξει έργο, ενώ κάποιοι συνδυασμοί μόνο αντιπολίτευση ή έργο του μακρινού παρελθόντος.

Όλοι οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων και υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν καταρτίσει βασικά και ολοκληρωμένα προγράμματα για τον δήμο. Η δήμαρχος Α. Χαλκιά έχει ήδη παρουσιάσει το ολιστικό πρόγραμμα για την Κασσάνδρα ύψους 130 εκατ. ευρώ, στοχεύοντας στην ένταξη έργων που έχουν ώριμες μελέτες και στην ολοκλήρωση παρεμβάσεων που έχουν δρομολογηθεί. Κατά την 4ετια που πέρασε, εδραίωσε με τους δημότες σχέσεις εμπιστοσύνης και αμεσότητας καθώς δεσμεύτηκε για πράγματα που όντως έκανε ενώ απέφυγε τις κούφιες υποσχέσεις για το ανέφικτο, γεγονός που αναγνωρίστηκε από πολλούς συνεργάτες της.

Το μεγάλο ζητούμενο για την Κασσάνδρα, που ως δήμος καταλαμβάνει και την ομώνυμη χερσόνησο, δεν είναι τόσο η τουριστική ανάπτυξη ή η αναγνωρισιμότητα. Τα παραπάνω στοιχεία η Κασσάνδρα τα κατέχει. Λείπει όμως η ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και υποδομών, καθώς και η βοήθεια από την κεντρική εξουσία που δεν λέει να αναγνωρίσει την ιδιομορφία των τουριστικών περιοχών. Άλλο 17 χιλιάδες κάτοικοι των χειμώνα, κι άλλο εάν εκατομμύριο τουρίστες το καλοκαίρι. Η διοίκηση του δήμου και η Α. Χαλκιά δεν έπαψε να το φωνάζει αυτό και να απαιτεί (σε λογικά πλαίσια) το κάτι «παραπάνω» για δρόμους, βιολογικούς, ύδρευση, καθαριότητα.