Μαύρη χρονιά είναι η φετινή για λάδι και ελιά Χαλκιδικής, προϊόν που χτυπήθηκε από την ακαρπία, ως επίπτωση της κλιματικής αλλαγής όπως υποστηρίζουν μελέτες και παραγωγοί. Κοντά στην επιτραπέζια ελιά, ¨καίγεται¨ και το λάδι με εξίσου μειωμένη παραγωγή, όσον αφορά πάντα την ποικιλία Χαλκιδικής. Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο θα φύγει πολύ πάνω από τα 15 ευρώ το κιλό. Σήμερα ήδη στη χοντρική, οι παραγωγοί δίνουν 8,5 και 9 ευρώ το κιλό.

«Σε ένα μήνα περίπου θα μαζέψουμε την ελιά που προορίζεται για λάδι, αλλά ξέρουμε ότι θα είναι ελάχιστες οι ποσότητες», τονίζει ο κύριος Αθανάσιος Παπαστεργίου, παραγωγός ελαιολάδου και ελιάς από την Πορταριά. Όπως εξηγεί ο ίδιος η τιμή στο λάδι ανεβαίνει διαρκώς λόγω της ανύπαρκτης παραγωγής, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία και στην Ιταλία. Οι χώρες αυτές ήρθαν αντιμέτωπες με τον καύσωνα που επέβαλε μέτρα στη χρήση νερού, κατ’ επέκταση και στις καλλιέργειες.

«Η συγκομιδή φέτος είναι ελαφρώς πρώιμη λόγω της ακαρπίας που θα οδηγήσει σε πιο σύντομο μαύρισμα την ποικιλία Χαλκιδικής. Επιπλέον, αρνητικά στην ποσότητα λαδιού συντελεί η τιμή που δόθηκε φέτος στην πράσινη ελιά και κάνει τους παραγωγούς να δίνουν όλο το προϊόν, με 2 και 2,20 ευρώ, δίχως να περιμένουν να πάνε για λάδι», μας λέει ο κ. Παπαστεργίου. Οι υπολογισμοί είναι ορθοί αν σκεφτεί κανείς ότι για ένα κιλό λάδι απαιτούνται 6 κιλά ελιές, που πωλούνται προς 12 ευρώ ως καρπός, Αυτή η τιμή καθορίζει και την τιμή του ελαιολάδου, από την οποία όμως ο παραγωγός επιβαρύνεται με το κόστος του δικαιώματος του 17 τοις εκατό.

 

Ήρθε και ο δάκος

Σαν να μην έφτανε φέτος η ακαρπία της ελιάς, ήρθε και ο δάκος να χτυπήσεις πολλές περιοχές της Χαλκιδικής, κυρίως στον δήμο Ν. Προποντίδας. Κι αυτό, επειδή τα χαλαζοχτυπημένα προϊόντα σάπισαν, προσελκύοντας την ασθένεια που μεταφέρεται εύκολα και στην ελαιοκαλλιέργεια. Ο κύριος Δημήτρης Τσικούρης, παραγωγός ελαιολάδου και ελιάς από την Ορμύλια δεν απαντά με βεβαιότητα για το αν υπάρχει απόθεμα ελαιολάδου για να δώσουν ακόμη και για τις εξαγωγές. Ο ίδιος θα βγάλει μια μικρή ποσότητα αγουρέλαιου, που επίσης επλήγη. «Σε κάποια καλλιέργεια που δεν είχαμε μεγάλο πρόβλημα ακαρπίας θα πάρουμε λίγο αγουρέλαιο για τους πελάτες μας και με πολύ στενά περιθώρια κέρδους», τονίζει.

Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουν οι παραγωγοί ελιάς αφορούν μια προσπάθεια που γίνεται από το κυβερνητικό επιτελείο να δοθούν κάποια χρήματα στους πληγέντες από την ακαρπία ελαιοπαραγωγούς, προκειμένου να καλύψουν τα καλλιεργητικά τους έξοδα. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει φόβος ότι πολλοί θα εγκαταλείψουν την καλλιέργεια.