Βασικές υποδομές ύδρευσης – αποχέτευσης, αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων και αναπλάσεις σε όλους τους οικισμούς είναι οι τρεις βασικοί άξονες της δημάρχου Κασσάνδρας Αναστασίας Χαλκιά που διεκδικεί εκ νέου τον δήμο με την «Ενωμένη Κασσάνδρα».

Η κα. Χαλκιά μίλησε στη Σουζάνα Καζάκα και στην εκπομπή «Με Καθαρή Ματιά». Αρχικά αναφέρθηκε στις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο δήμος τα τελευταία 4 χρόνια. Οι αγκυλώσεις που επέφερε η πανδημία ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που απέτρεψε να τρέξουν άμεσα τα έργα και οι μελέτες. Επιπλέον, η οικονομική δυσπραγία που ακολούθησε, αλλά και το γεγονός ότι η διοίκηση του δήμου δεν είχε την πλειοψηφία, έκαναν δύσκολο το έργο του δήμου, όπως τονίζει η κα. Χαλκιά.

Μεγάλη επιτυχία ωστόσο θεωρείται το Ολιστικό Πρόγραμμα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή» του ΕΣΠΑ 2021-2027 με 130 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τη δήμαρχο. «Στοχοποιήσαμε το νερό και την αποχέτευση παρόλο που είναι έργα που δεν φαίνονται. Αν όμως ξεχειλίσει ένας βιολογικός, και τρέξουν τα λύματα στη θάλασσα τότε μια χαρά φαίνονται και θα τα δουν όλοι», αναφέρει η κα. Χαλκιά για να εξηγήσει τις προτεραιότητες που έβαλε όσον αφορά ένα μεγάλο όραμα για τον δήμο. Η ίδια τονίζει ότι προτεραιοποίησε αυτές τις υποδομές επιδή ακριβώς έχουν αλλάξει οι πληθυσμιακοί συσχετισμοί στον δήμο, έχουν επεκταθεί οι οικισμοί, έχει αυξηθεί ο τουρισμός, αλλά έμειναν στάσιμες αυτές οι υποδομές. «Δεν μπορεί σε χωριό εντός οικισμού ο δημότης να βγαίνει και να πατάει χώμα. Δεν νοείται 4 χωριά να μην έχουν βιολογικό. Όπως η Κρυοπηγή, όπου η μελέτη είναι έτοιμη  αλλά για να γίνει το έργο θα πρέπει να γίνει η αναβάθμιση του βιολογικού της Καλλιθέας ώστε να ¨κουμπώσει¨εκεί», εξήγησε η δήμαρχος.

Μεγάλη έμφαση δίνει η δήμαρχος και στις αναπλάσεις. Ήδη δρομολογήθηκε η ανάπλαση της Κασσάνδρειας  που μεταξύ άλλων καταργεί τον πεζόδρομο, ενώ είναι σε εξέλιξη η ανάπλαση της Φούρκας. Δρομολογείται η ανάπλαση της Καλλιθέας όπου προέχουν τα δίκτυα ύδρευσης, καθώς και η ανάπλαση της Αθύτου. «Αναπλάσεις θα γίνουν σε όλα τα χωριά μας που πρέπει να κρατήσουν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, αρχιτεκτονική και ομορφιά», σημειώνει η κα. Χαλκιά.

«Έκανα αυτά που είπα»

Η δήμαρχος Κασσάνδρας τονίζει ότι έκανε πράξεις τις προεκλογικές δεσμεύσεις του 2019. «Αυτά που θα πούμε σήμερα θα είναι και κοστολογημένα και εφικτά για να γίνουν. Στοχεύουν γενικά στη βελτίωση της καθημερινότητας. Και δεν νομίζω ότι μια θητεία αρκεί για να ολοκληρώσεις το όραμά σου», είπε.

Όλα τα έργα μας έχουν ωριμάσεις, είναι στη διαδικασία να βγει ανάδοχος και να ξεκινήσουν. «Το αποτέλεσμα και η υπεραξία των έργων σε κάθε χωριό είναι τόσο μεγάλο και τόσο ανταποδοτικό που θα φέρει πραγματική ανάπτυξη στα χωριά», τονίζει η δήμαρχος φέρνοντας ως παράδειγμα το χωριό της Φούρκας όπου αναπτύσσεται ήδη τουριστικά με ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα, όπως ακριβώς συμβαίνει στην παραλία Φούρκας.

Τέλος η κα. Χαλκιά αναφέρθηκε και στις προσπάθειες τήρησης της νομιμότητας που θα ενταθούν πλέον με την ύπαρξη της δημοτικής αστυνομίας και τα 11 άτομα που θα τη στελεχώσουν.