Για το καυτό ζήτημα του μεταναστευτικού – συνεδριάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες την ώρα που μαίνεται η κόντρα μεταξύ της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι πρέπει να καταρριφθούν τα επιχειρήματα των δημαγωγών για αδυναμία να βρεθεί λύση. Καλούνται να καταλήξουν σε συμβιβασμό για τη διαχείριση κρίσεων.

Κάτι τέτοιο είναι ο Κανονισμός διαχείρισης κρίσης. Αυτό που έγινε γνωστό προ ολίγου είναι ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να μπλοκάρει, σύμφωνα με όσα είπε η γερμανίδα υπουργός. Το ίδιο ανέφερε και ο Όλαφ Σολτς, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία, ότι δεν πρόκειται να μπουν εμπόδιο.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες διαφωνίες επί του παρόντος από την πλευρά της Ιταλίας. Ωστόσο, όπως μας ενημερώνουν περισσότερο, αυτές οι διαφωνίες έχουν να κάνουν με τα εσωτερικά ζητήματα της Ιταλίας.

Υπάρχει ελπίδα να περάσει σήμερα ο κανονισμός για τις κρίσεις, ο οποίος στην ουσία στοχεύει στο να αντιμετωπίζονται καταστάσεις σαν αυτές που του 2015, σαν αυτή που στην Λαμπεντούζα και επίσης στοχεύει στις χώρες διέλευσης και προέλευσης των μεταναστών.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται εάν καταλήξουν σε συμφωνία. Σήμερα το πιο πιθανό είναι να περάσει με την ειδική πλειοψηφία, διότι Πολωνία και Ουγγαρία δεν συμφωνούν.

Εκεί που εστίασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είναι στους δημαγωγούς, στους λαϊκιστές.

Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές του 2024 τόνισε ότι δεν πρέπει να τα αφήσουμε τα επιχειρήματά τους, ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα ζήτημα όπως είναι το μεταναστευτικό.

Το ίδιο είπε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την Κροατία. Είπε ότι οι πολίτες αυτό που θέλουν είναι να αποφασίζει η Ευρώπη για το ποιους δέχεται, υπό ποιες προϋποθέσεις, και όχι οι διακινητές.

Σε πολύ λίγο αναμένεται η συνάντηση του Έλληνα υπουργού, του κυρίου Κέρι με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Κριστίνα Γιόχανσον και αμέσως μετά η τριμερής με την Κριστίνα Γιόχανσον, τον Δημήτρης Καιρίδη και την Γερμανίδα υπουργό.

Πηγή: ΕΡΤ