Φωτογραφία Αρχείου

Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου

Δράση προκειμένου να επιστρέψουν πλήρως πίσω στην καθημερινότητά τους οι μικροί μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γιάννουλης, το οποίο επλήγη βαρύτατα από τις καταστροφικές πλημμύρες που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel, ανέλαβε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέων Μουδανιών, με πρωτοβουλία του οποίου συγκεντρώνεται γραφική ύλη.

«Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη μας να βοηθήσουμε τους πληγέντες στη Θεσσαλία. Όταν είδαμε τη δράση που διοργανώνεται σε πανελλαδικό επίπεδο, επικοινωνήσαμε με έναν υπεύθυνο ο οποίος μας σύστησε το εν λόγω σχολείο», εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέων Μουδανιών Γιαννόπουλος Βασίλης. «Μας είπαν ότι στη Γιάννουλη δε πλημμύρισε μόνο το σχολείο αλλά και τα σπίτια των κατοίκων, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να ξεκινούν και πάλι από το μηδέν», εξηγεί ο πρόεδρος.

Άμεσα, τα μέλη του συλλόγου ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν υλικό, ζητώντας από γονείς αλλά και φίλους να ενισχύσουν τον αγώνα τους, τοποθετώντας σχετική αφίσα στο σχολείο, η οποία αναγράφει τα ζητούμενα είδη. «Ήρθαμε σε επαφή με την Διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γιάννουλης, το οποίο είναι αντίστοιχου περίπου μεγέθους μαθητών με το δικό μας, η οποία μας καθοδήγησε σχετικά με τις ανάγκες των μαθητών», σημειώνει ο κ. Γιαννόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο «το 90% των κατοίκων είναι πλημμυροπαθείς. Όπως μας εξήγησε η Διευθύντρια το εν λόγω σχολείο είναι διώροφο και το νερό κάλυψε όλο τον πρώτο όροφο και έφτασε μέχρι και τον δεύτερο. Γίνονται εργασίες αποκατάστασης προκειμένου κτηριακά να μπορέσει να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία, οι οποίες αν όλα πάνε καλά θα ολοκληρωθούν στα μέσα με τέλη Οκτωβρίου».

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Γίνε ανάδοχος σχολείου”, βάσει του οποίου οι ανάδοχοι των νηπιαγωγείων που είναι στην ουσία άλλα νηπιαγωγεία, καθώς και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί άλλων σχολείων, συλλέγουν γραφική ύλη, βιβλία και παιχνίδια, τα οποία θα αποσταλούν από κάθε γωνιά της χώρας. Σύμφωνα με την Κάρτζια Αναστασία, επίσης μέλος του Συλλόγου του Δημοτικού Σχολείου από τα Νέα Μουδανιά, τη δράση συντονίζει η εκπαιδευτικός Ζαχαρία Μαρίνα, η οποία διαχειρίζεται τον ιστότοπο  «Περί Νηπιαγωγών», μέσα από τον οποίο κάθε Νηπιαγωγείο που θέλει να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή αναλαμβάνει ένα από τα πληγέντα νηπιαγωγεία και συλλέγει υλικό που μπορεί να βοηθήσει στο να λειτουργήσουν αυτές οι σχολικές μονάδες το συντομότερο δυνατό με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Εκτός από νηπιαγωγεία, εκδήλωσαν ενδιαφέρον να γίνουν ανάδοχοι σχολείων και πολλά δημοτικά σχολεία, όπως εν προκειμένω το Δημοτικό Σχολείο από τα Νέα Μουδανιά, σύλλογοι γονέων και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Μέχρι στιγμής οι ανάδοχοι είναι 80 και υπάρχει ακόμα μια λίστα με άλλους 100 που αναμένουν οδηγίες για τη βοήθεια που μπορούν προσφέρουν.

Όσον αφορά τη συλλογή υλικού από την πλευρά του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέων Μουδανιών, αυτή αναμένεται να διαρκέσει όλο τον μήνα Σεπτέμβρη έως και τις 10 Οκτώβρη, ενώ παρόμοια δράση διοργάνωσε τις προηγούμενες ημέρες και το Νηπιαγωγείο Νέας Γωνιάς.