Με πρώτη «στάση» τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε ο Σύλλογος Ελλήνων Χορτοφάγων τη χαρτογράφηση των εστιατορίων που προσφέρουν χορτοφαγικά και vegan γεύματα.

Διαπίστωση του Συλλόγου είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετές χορτοφαγικές επιλογές κυρίως πιάτων στα ελληνικά εστιατόρια, με αποτέλεσμα όσοι ακολουθούν αυτή τη διατροφή να αναγκάζονται να περιοριστούν στα ορεκτικά.

Επίσης, τα αμιγώς χορτοφαγικά εστιατόρια είναι ακόμα περιορισμένα και κατά κανόνα μόνο στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, με συνέπεια οι vegan και vegetarian καταναλωτές να έχουν περιορισμένες επιλογές.

Για τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η HellasVeg αποφάσισε να αναδείξει τα εστιατόρια τα οποία διαθέτουν χορτοφαγικά και vegan κύρια γεύματα στους καταλόγους τους (και όχι μόνο ορεκτικά και σαλάτες)  και να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να τα δοκιμάσουν.

«Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη χαρτογράφηση από τη Θεσσαλονίκη, όπου είναι και η έδρα της HellasVeg, και έχουν καταγραφεί ήδη έξι αυστηρώς χορτοφαγικά εστιατόρια και 55 εστιατόρια που προσφέρουν χορτοφαγικά και αυστηρώς χορτοφαγικά κύρια γεύματα στον κατάλογό τους» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Χαμηλάκη από τον Σύλλογο Ελλήνων Χορτοφάγων. Όπως εκτιμά, τα έξι αμιγώς χορτοφαγικά εστιατόρια που καταγράφηκαν είναι λίγα για τον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης αλλά και για τον αριθμό των επισκεπτών της.

«Η ανάγκη είναι τεράστια και ο κόσμος αναζητάει αμιγώς χορτοφαγικά εστιατόριαπου προσφέρουν κύρια πιάτα και όχι μόνο χορτοφαγικά ορεκτικά γιατί τις περισσότερες φορές, οι χορτοφάγοι καταλήγουν να τρώνε μόνο ορεκτικά αφού δεν βρίσκουν κάτι άλλο στο μενού» εξηγεί η κ. Χαμηλάκη. Η λίστα των veggie restaurants έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της HellasVeg με αφορμή και τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας.

«Σκοπός μας είναι να κάνουμε καταγραφή χορτοφαγικών εστιατορίων και σε άλλες πόλεις, με επόμενο σταθμό τα Γιάννενα καθώς βλέπουμε ότι γενικότερα, οι ανάγκες είναι αυξημένες» αναφέρει η κ. Χαμηλάκη.

πηγή lifo