Ο θάνατος του Γιάννη Ιωαννίδη σε ηλικία 78 ετών προκάλεσε θλίψη στην ελληνική κοινωνία, ενώ ο ένας μετά τον άλλο, άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του, λένε το «αντίο» στον «ξανθό» του ελληνικού μπάσκετ.

Ο μεγάλος Νίκος Γκάλης αποχαιρέτησε τον άνθρωπο με τον οποίο έφτιαξαν τον μεγάλο Άρη:

«Έφυγε ο Γιάννης… Ένας σπουδαίος δάσκαλος για το μπάσκετ, ένας πετυχημένος επαγγελματίας, ένας Νικητής.

Ζήσαμε μαζί απίστευτες στιγμές χαράς αλλά και κάποιες λιγότερες στιγμές λύπης. Νιώθω ότι έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος, ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειάς μου, ένας μεγάλος μου αδερφός.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, η παρακαταθήκη του Γιάννη Ιωαννίδη στην κοινωνία μας είναι η κληρονομιά που αφήνει πίσω του ένας Πρωταθλητής.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει, καλό ταξίδι φίλε μου…».


Συγκλονιστικό το μήνυμα της ΚΑΕ Άρης:

«Πού πας, «Ξανθέ»;

Πού πας, «Ξανθέ»; Εσύ που έκανες τον ΑΡΗ Αυτοκράτορα;

Ανίκητο;

Πώς να καλύψουμε τέτοιο κενό;

Πού πας, Γιάννη Ιωαννίδη;

Πώς θα είναι ίδιος ο ΑΡΗΣ χωρίς εσένα στη ζωή;

Σήμερα δε θρηνούμε απλά την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας του ΑΡΗ. Σήμερα θρηνούμε την απώλεια του ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ. Ο ΑΡΗΣ δε θα ήταν αυτός που είναι χωρίς εσένα. Ο ΑΡΗΣ δεν είναι και δε θα είναι αυτός που είναι χωρίς εσένα.

Αλλά μην ανησυχείς… Η παρακαταθήκη που άφησες θα είναι ζωντανή στους αιώνες των αιώνων. Ο ΑΡΗΣ που έβαλε το μπάσκετ στα σπίτια όλης της Ελλάδας, ο ΑΡΗΣ που ένωσε όλη την Ελλάδα, ο ΑΡΗΣ που έκλεινε μαγαζιά, κινηματογράφους και θέατρα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας κάθε Πέμπτη, είναι ο δικός σου ΑΡΗΣ. Το δικό σου δημιούργημα.

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου, μέγιστε. Η «Dream Team» ΑΡΗ Παραδείσου βρήκε τον ιδανικό κόουτς. Κι εκεί, «γκάζια» θα τους βάζεις… Γιατί η νίκη ήταν, είναι και θα είναι συνώνυμό σου…».

 


 

Με μία ανάρτηση στο Facebook είπε το δικό του «αντίο» ο Λευτέρης Σούμποτιτς.


Τον κόουτς Ιωαννίδη αποχαιρέτησε και ο SUPER3:

«Έκανες τον Άρη μας το μεγαλύτερο σύλλογο στην Ελλάδα, εσύ και τα παιδιά σου.

Έκανες τον Άρη μας γνωστό στα πέρατα της γης, εσύ και τα παιδιά σου.

Έκανες τον Άρη μας τη μεγαλύτερη ομάδα στην Ευρώπη εσύ και τα παιδιά σου.

Ήσουν αρχιτέκτονας μιας ομάδας όνειρο, που έμεινε στην ιστορία ως «Αυτοκράτορας».

Σήμερα η οικογένεια του Άρη θρηνεί ένα μέλος της, που μας έμαθε τον Άρη να μην τον ονειρευόμαστε, αλλά να τον απαιτούμε μεγάλο.

Συλλυπητήρια πρωτίστως στην οικογένειά σου, στους οικείους σου και στους ανθρώπους που σε αγάπησαν από κοντά.

Δευτερευόντως σε όλους εμάς που είχαμε την τύχη να ζήσουμε δίπλα σου τα τεράστια επιτεύγματα σου.

Αντίο Ξανθέ! Αντίο μεγάλε Γιάννη Ιωαννίδη!».

 


Λιτό, αλλά συγκινητικό το μήνυμα του Μπάνε Πρέλεβιτς«Αντίο Coach. R.I.P».

 


Ξεχωριστής σημασίας είναι το «αντίο» από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ«Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους θαυμαστές του Γιάννη Ιωαννίδη για τον χαμό του. Υπήρξε ένας μεγάλος αντίπαλος, μια έντονη προσωπικότητα με απαράμιλλο πάθος για το μπάσκετ. Καλό ταξίδι κόουτς…».

 


Μήνυμα σεβασμού έστειλε η ΚΑΕ ΠΑΟΚ:

«Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ mateco εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη. Υπήρξε ένας μεγάλος αντίπαλος, ιδιαίτερα στα χρόνια που μεσουρανούσε το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης και άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στον Ελληνικό αθλητισμό.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».


Τη θλίψη της για τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη εξέφρασε η ΚΑΕ Ηρακλής:

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη.

Πάντα στις «μάχες» μας εξέφραζε σεβασμό στον Σύλλογό μας και ήταν απ’ αυτούς, τους ελάχιστους, που και αργότερα, ως θεσμικός εκπρόσωπος του ελληνικού αθλητισμού στάθηκε αρωγός.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα…».


Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

 

«Με θλίψη αποχαιρετώ τον Γιάννη Ιωαννίδη. Τον παλαιό βουλευτή και υπουργό της παράταξής μας, αλλά και τον αθλητή και προπονητή που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Ο θρυλικός «ξανθός» έχασε, δυστυχώς, την πιο μεγάλη μάχη. Θα διεκδικεί, όμως, πάντα τη «ρεβάνς» στη μνήμη όλων μας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».


Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης σημείωσε: «Η Ελλάδα θρηνεί τον Γιάννη Ιωαννίδη. Επί 6 δεκαετίες προσέφερε τα μέγιστα ως αθλητής, προπονητής και πολιτικός προϊστάμενος του αθλητισμού. Η θλίψη ανείπωτη, η παρακαταθήκη του ανυπολόγιστη. Ο “ξανθός” δεν θα ξεχαστεί ποτέ! Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του».


Το δικό του «αντίο» στον Γιάννη Ιωαννίδη απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης:

«Στη δική μου γενιά έφτασε ο απόηχος ενός προπονητή που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ για πάντα. Στη φωτογραφία, δύο θρυλικοί παίκτες, κι ανάμεσά τους ο θρύλος που έπαιζε από τον πάγκο.

Αντίο στον Γιάννη Ιωαννίδη».


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε:

«Ο «ξανθός» του ελληνικού μπάσκετ δεν είναι πια κοντά μας.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης συνέδεσε το όνομα του με τις χρυσές στιγμές του αθλήματος κάνοντας ολόκληρες γενιές Ελλήνων να το αγαπήσουν.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».


Η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε μια κορυφαία προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ και συνολικά του αθλητισμού, που συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες επιτυχίες ελληνικών ομάδων, ιδιαίτερα του Άρη της δεκαετίας του ‘80.

Με το αγωνιστικό του πνεύμα, το πάθος και τον “εκρηκτικό” του χαρακτήρα, ο “Ξανθός” άφησε το δικό του ανεξίτηλο αποτύπωμα στο χώρο του αθλητισμού και κυρίως της προπονητικής, καταφέρνοντας να γίνει ο προπονητής με τα περισσότερα πρωταθλήματα Ελλάδας στο μπάσκετ.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».


Ο αθλητικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Χρήστος Μπαφές, έγραψε:

«Κάποιοι άνθρωποι δεν φεύγουν ποτέ από κοντά μας. Ο Γιάννης Ιωαννίδης θα είναι για πάντα στις καρδιές μας. Καλό ταξίδι ΞΑΝΘΕ! Συλλυπητήρια στη σύζυγο και στην κόρη του».

 


«Ποτέ μην έρθει η στιγμή να αφήσεις το Λιμάνι, θα σε αγαπάμε μια ζωή Ιωαννίδη Γιάννη…», του τραγουδούσαν οι φίλοι του Ολυμπιακού. Πλέον, θα σε αγαπάμε ως την αιωνιότητα κόουτς.

 

Καλό ταξίδι…»πρόσθεσε η ΚΑΕ Ολυμπιακός.


Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΠΑΕ Ολυμπιακός:

«Με το ταλέντο σου, το πάθος σου, την προσωπικότητά σου, την αφοσίωση και την σκληρή δουλειά σου ως προπονητής άλλαξες την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Η τεράστια προσφορά σου στον Ολυμπιακό και τον ελληνικό αθλητισμό δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Σε ευχαριστούμε για όλα και θα σε θυμόμαστε για πάντα… Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Γιάννη Ιωαννίδη».


Συγκινητικό και το μήνυμα της ΚΑΕ ΑΕΚ:

«Ο Χάρος βγήκε παγανιά… Και πήρε μαζί του ο τρισκατάρατος ακόμη έναν μεγάλο…

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ‘έφυγε’.

Σε ηλικία 78 ετών.

Κι αφού τα τελευταία χρόνια πάλευε και έδινε μάχες (ζωής) απέναντι σε σοβαρότατα προβλήματα υγείας.

Ο θρυλικός προπονητής, που δεν πήρε τρόπαιο με την ΑΕΚ, αλλά έσπειρε το σπόρο για τις μελλοντικές επιτυχίες της σύγχρονης εποχής, αλλάζοντας τη μοίρα της. Η διετία 1996-1998 της πρώτης αναγέννησης της «Βασίλισσας» φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.

Η ‘Βαρκελώνη 1998’, ήτοι το Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας με αντιπάλους τη Μπενετόν και τη Κίντερ, έχει δικαίως θέση πολύ ψηλά, και λίγο μόλις κάτω από τα 17 τιμημένα τρόπαια της ενδόξου Ιστορίας μας.

Ο ‘Ξανθεός’ – κατά ιερή παράφραση του λεξιπλάστη, ‘Πατριάρχη’ του ρεπορτάζ της ΑΕΚ, Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη – δεν είναι πλέον μαζί μας.

Το ελληνικό μπάσκετ πενθεί.

Η οικογένεια της ΑΕΚ BC και ο κ. Μάκης Αγγελόπουλος εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς τους οικείους του, αλλά και προς την αθλητική του οικογένεια, τον Άρη Θεσσαλονίκης.

Αθάνατος, ‘Ξανθεέ’!».


Το συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός:

«Καλό ταξίδι Γιάννη Ιωαννίδη. Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του “Ξανθού” του ελληνικού μπάσκετ, που υπηρέτησε τον αθλητισμό από διάφορες θέσεις και υπήρξε μεγάλος αντίπαλος της ομάδας μας πάνω στο παρκέ. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».


Ανακοίνωση εξέδωσε η ομοσπονδία μπάσκετ:

«Μια σημαντική προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ, ένας άνθρωπος που έζησε στο άθλημα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως αθλητής και προπονητής και είχε καθοριστική συμβολή σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας του στην Ελλάδα, έφυγε σήμερα από τη ζωή.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο “ξανθός” όπως έμεινε γνωστός στο πέρασμα των χρόνων, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΚ και ο πρόεδρος Ευάγγελος Λιόλιος εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε διατελέσει δύο φορές στην καριέρα του προπονητής της Εθνικής ανδρών, στην οποία είχε συμμετάσχει και κατά τη διάρκεια της αθλητικής του καριέρας. Συνέδεσε το όνομά του με τον Αρη, διέγραψε ξεχωριστή διαδρομή με τον Ολυμπιακό, αλλά και στο πιο σύντομο πέρασμά του από την ΑΕΚ, ενώ είχε προπονήσει ακόμα τον Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε εκλεγεί βουλευτής και διατελέσει και Υφυπουργός Αθλητισμού».


Το μήνυμα του ΕΣΑΚΕ:

«Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ και ο πρόεδρος του κ. Ευάγγελος Γαλατσόπουλος εκφράζουν την θλίψη τους για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους στην σύζυγο του Γιούλα, την κόρη του Θεοδώρα και σε όλη την υπόλοιπη οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν από τους ανθρώπους που καθόρισαν την εξέλιξη του ελληνικού μπάσκετ από την δεκαετία του ’60 και μετά, αρχικά ως αθλητής του Άρη και στην συνέχεια σαν αρχιτέκτονας του Άρη των τίτλων της δεκαετίας του ’80, της «αναγέννησης» του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ και ως προπονητής της Εθνικής ομάδας και του Γυμναστικού Λάρισας.

Με την αγάπη του για το μπάσκετ, την ισχυρή προσωπικότητα του και τις γνώσεις του ξεχώρισε και έγινε ο προπονητής με τους περισσότερους τίτλους Πρωταθλήματος Ελλάδας στην ιστορία, με 12.

Ο «ξανθός»… σφράγισε με την παρουσία του μια εποχή για το ελληνικό μπάσκετ. Ήταν από τους στυλοβάτες της καλύτερης περιόδου που έζησε το άθλημα στην χώρα μας και αναμφίβολα το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο.

Πριν την έναρξη των αναμετρήσεων της 1ης αγωνιστικής της κανονικής περιόδου της Basket League της σεζόν 2023-24 θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε ένδειξη πένθους για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη ενώ αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ θα παραστεί στην κηδεία του εκλιπόντος».

Η δήλωση του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη«Είχα την τιμή να συνεργαστώ με τον Γιάννη Ιωαννίδη την περίοδο που διετέλεσα διοικητής στη Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας “Άγιος Παντελεήμονας”, όταν ο εκλιπών ήταν Υφυπουργός Αθλητισμού. Πολιτικός ακέραιος, αποφασιστικός, άμεσος, ανθρώπινος, με ιδιαίτερη ευαισθησία για τον συνάνθρωπο, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Θα τον θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη για την προσφορά του».


Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής:

«Ενας σπουδαίος άνθρωπος του αθλητισμού και κυρίως του μπάσκετ, ο Γιάννης Ιωαννίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, έχοντας επί 6 δεκαετίες προσφέρει πολλά ως αθλητής, προπονητής και πολιτικός προϊστάμενος του αθλητισμού.

Ο Ιωαννίδης αγωνίστηκε στην ομάδα μπάσκετ του Αρη, από το 1959 μέχρι το 1978. Ως προπονητής, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους της Ελλάδας, κατακτώντας συνολικά 12 πρωταθλήματα και έξι Κύπελλα. Είχε διατελέσει δύο φορές προπονητής της Εθνικής ανδρών, με την πρώτη να ήταν το 1980-81 και τη δεύτερη το 2002-03, ενώ είχε φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο και ως παίκτης.

Η πρώτη του δουλειά ως προπονητής ήταν στον πάγκο του Άρη τη σεζόν 1978-79, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια εργάστηκε στον Γ.Σ. Λάρισας. Το 1982 επέστρεψε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, παραμένοντας μέχρι το 1990 και δημιουργώντας -μαζί με τους Γκάλη και Γιαννάκη- τον “Αυτοκράτορα” του ελληνικού μπάσκετ.

Από το 1991 μέχρι το 1996 ήταν στον πάγκο του Ολυμπιακού ενώ την επόμενη διετία βρέθηκε στον πάγκο της ΑΕΚ του Γιάννη Φιλίππου, την οποία και οδήγησε μέχρι τον τελικό της Euroleague. Η σεζόν 1999/00 επέστρεψε στους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι αποτελέσαν και την τελευταία δουλειά σε σύλλογο. Είχε προπονήσει ακόμα τον Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας.

Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με τη πολιτική, αφού το 2004 εκλέχθηκε βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, θέση που διατήρησε μέχρι και το 2015. Το 2007 ορίστηκε υφυπουργός Πολιτισμού.

O Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντος».

 


Το συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα:

 

«12 Πρωταθλήματα & 6 Κύπελλα Μπάσκετ. Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν γεννημένος νικητής. 

Θα μείνει στην ιστορία για την κατάθεση ψυχής που έκανε εντός και εκτός παρκέ ως αθλητής, αλλά και ως ο πλέον πολυνίκης προπονητής στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο ‘Ξανθός’ θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας ως ένας μεγάλος του μπάσκετ.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του».


Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια εξέφρασε για ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής:

«Με βαθειά συγκίνηση για όσα χρόνια ολόκληρα ονειρευτήκαμε, ζήσαμε και γιορτάσαμε στη Θεσσαλονίκη μας, με ευγνωμοσύνη για την προσφορά του στον τόπο, αποχαιρετώ τον αγαπημένο φίλο μου και πολύτιμο συνεργάτη Γιάννη Ιωαννίδη. Τον πολυνίκη προπονητή που οδήγησε το ελληνικό μπάσκετ στη διεθνή καταξίωση, τον τεχνικό ηγέτη σπουδαίων αθλητών, τον δημιουργό κορυφαίων ομάδων. Τον πολιτικό που με όραμα την υπερήφανη και ισχυρή Ελλάδα, με εντιμότητα και τη σύμφυτη μαχητικότητά του διεκδικούσε πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα. Θα τον θυμόμαστε πάντα. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».


Η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη:

«Μία από τις πιο ιστορικές μορφές του ελληνικού μπάσκετ, ένας θρύλος του ελληνικού αθλητισμού, δεν βρίσκεται πια μαζί μας. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ως προπονητής, συνέδεσε το όνομά του με τον σπουδαίο Άρη της δεκαετίας του ’80, οδήγησε την ομάδα του Ολυμπιακού σε μεγάλες δόξες τη δεκαετία του ’90, ενώ, μεταξύ άλλων, διετέλεσε και προπονητής της «επίσημης αγαπημένης».

Πέραν της επιτυχημένης καριέρας του στους μπασκετικούς πάγκους, ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε επί σειρά ετών Βουλευτής με τη ΝΔ, ενώ κατείχε επί δύο έτη τη θέση του Υφυπουργού Αθλητισμού. Συνυπήρξαμε στα έδρανα της Βουλής, με τις πορείες μας να έχουν κοινό παρονομαστή το καλό της αθλητικής μας οικογένειας.

Ο «Ξανθός», όπως επικράτησε να αποκαλείται στον μπασκετικό κόσμο, έγραψε τη δική του ιστορία και δικαίως ανήκει στο πάνθεον της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, ενώ άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του και στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».


Η δήλωση του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα:

«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη, μιας μεγάλης μορφής του ελληνικού αθλητισμού και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης από το 2004 έως το 2015.

Η ζωή του Γιάννη Ιωαννίδη ταυτίσθηκε με την άνθηση της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, στην οποία διακρίθηκε ως πρωταθλητής από τα εφηβικά του χρόνια, ενώ στη συνέχεια διέπρεψε ως προπονητής κατακτώντας μια κορυφαία θέση στην ιστορία του αθλήματος. Με το πάθος του, το ταλέντο του, την επιμονή και τον επαγγελματισμό του, κατάφερε να οδηγήσει τις ομάδες που προπονούσε στην κορυφή και συνέβαλε όσο λίγοι στη δημοφιλία του μπάσκετ και στην ενεργή ενασχόληση πολλών νέων με αυτό.

Την πολυετή προσφορά του στον αγωνιστικό αθλητισμό ακολούθησε η προσφορά του στα κοινά ως εκλεγμένος βουλευτής της Ν.Δ. αλλά και ως Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού σε δύο κυβερνητικές θητείες.

Στην οικογένεια του ξεχωριστού αυτού ανθρώπου, που θα θυμόμαστε με περηφάνεια, εκφράζω τα ειλικρινή και βαθιά συλλυπητήριά μου».


Η ανάρτηση της βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ, Άννας Ευθυμίου:

«Ο αθλητικός κόσμος θρηνεί!

Έφυγε από κοντά μας ο Γιάννης Ιωαννίδης, μια σπουδαία προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ και της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Από το 2004 μέχρι και το 2015 υπήρξε βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία και μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού. Ένας πολιτικός με σημαντικό έργο που υπηρέτησε πίστα την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Η μεγάλη μπασκετική δεκαετία του ’80 μονοπωλήθηκε από τον Άρη του Γιάννη Ιωαννίδη. Και η αγάπη του τόσο μεγάλη που η μέρα του θανάτου του συμπίπτει με μια ιδιαίτερη μέρα για την ομάδα του Άρη. Την ημέρα που επιστρέφει στα παρκέ της Ευρώπης μετά από πέντε χρόνια αποχής, στο σημαντικό αγώνα του Εuro Cup.

Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό! Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».


Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη έγραψε στο Facebook:

«Ο Γιάννης Ιωαννίδης, μεγάλος μαχητής των γηπέδων, της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής, έχασε από τον σκληρότερο των αντιπάλων.

Από παιδάκι στον Άρη, πρώτα παίκτης μετά προπονητής, συνέδεσε την παρουσία του με τον «αυτοκράτορα», όπως ονομάστηκε στα χρόνια του η αγαπημένη του ομάδα. Ακολούθησαν η Λάρισα, η Εθνική Ελλάδος, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ. Παντού πρωταγωνιστής, όπως αργότερα και στα έδρανα της Βουλής ή ως υπουργός. Για όλους αυτούς τους αγώνες, στη μνήμη μας θα κρατάει πάντα τον τίτλο του νικητή, ακόμη κι αν ο τελευταίος του αντίπαλος, ο θάνατος, φαντάζει ανίκητος.

Καλό ταξίδι».

Πηγή: makthes.gr