Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι γονείς των μαθητών του Γενικού Λυκείου Συκιάς, για την εικόνα εγκατάλειψης του κτιρίου, όπου στεγάζεται το σχολείο. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, οι ελλείψεις και οι φθορές εγείρουν ζητήματα για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών.

Οι γονείς από την πλευρά τους καταγγέλλουν τη χρόνια υποχρηματοδότηση και την ανύπαρκτη συντήρηση των σχολικών μονάδων, που έχει οδηγήσει σε καταστάσεις όπως ανύπαρκτα καλοριφέρ, ασανσέρ εκτός λειτουργίας, ακόμα και νερά που στάζουν με τις βροχές από το ταβάνι σε σχολική αίθουσα.

«Στο Λύκειο παίρνει η σκεπή νερά. Κάποια στιγμή, έπειτα από έντονη πίεση που ασκήσαμε, ήρθανε και διαπίστωσαν ότι οι καβαλάρηδες ήτανε σπασμένοι, αλλά δεν προχώρησαν σε κάποια εργασία, ούτε ήρθε κάποιο συνεργείο για να αντικαταστήσουν τους καβαλάρηδες για να μην ξανασυμβεί», καταγγέλλει στο Xalkidiki Politiki η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Συκιάς Σωτηρία Κωνσταντάρα, σύμφωνα την οποία ο Σύλλογος από την πλευρά του προχώρησε σε όλες τις ενέργειες γνωστοποίησης του θέματος προς πάσα κατεύθυνση. Το συγκεκριμένο μάλιστα ζήτημα, αλλά και η άβαφη γυψοσανίδα,  είναι προβλήματα που έχουν καταγγελθεί ήδη από πέρσι από τον διευθυντή του σχολείου, αλλά και πριν από το Πάσχα του περασμένου σχολικού έτους, από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Παρόμοια εικόνα εγκατάλειψης παρατηρείται και στο κλειστό γυμναστήριο που διαθέτει το σχολείο, οι λάμπες του οποίου είτε δε λειτουργούν, είτε δεν υπάρχουν. «Μέχρι στιγμής είμαστε τυχεροί καθώς το πρόβλημα δεν έχει φανεί γιατί ακόμα δεν έβρεξε. Κάποια στιγμή όμως θα βρέξει απότομα και θα γίνει χαμός. Δεν έχει γίνει τίποτα καμία ενέργεια. Τα καλοριφέρ είναι επίσης βγαλμένα και επικρατεί μία πλήρης αδιαφορία», τονίζει η κα Κωνσταντάρα.

 

Με το χέρι στην τσέπη οι γονείς

Σε αυτό το καθεστώς και με τις συνθήκες να παραμένουν στάσιμες, πολλοί γονείς βάζουν μόνοι τους από την τσέπη τους χρήματα προκειμένου να καλύψουν τις βασικές ελλείψεις. «Εμείς ως Σύλλογος, έχουμε βάλει από την τσέπη μας ένα σωρό λεφτά. Πάλι θα ξεκινήσουμε να μαζεύουμε χρήματα. Η μπασκέτα είναι σπασμένη, αθλητικός εξοπλισμός δεν υπάρχει, και την ίδια στιγμή λείπουν ακόμη πολλοί καθηγητές, με αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν πολλές κενές ώρες. Πώς θα απασχοληθούν οι μαθητές στα κενά;» συμπληρώνει η πρόεδρος του Συλλόγου.

Παρόμοια εικόνα μοιάζει να ισχύει και σε άλλες υποδομές στο εν λόγω σχολείο. Το ασανσέρ που βρίσκεται εντός της κεντρικής υποδομής του σχολείου, παρόλο που είναι εγκατεστημένο δεν λειτούργησε ποτέ από τότε που κατασκευάστηκε, με μαρτυρίες να κάνουν λόγο ακόμα και για βατράχια, όταν γέμιζε με νερό της βροχής.

«Εμείς μαζεύουμε ήδη χρήματα προκειμένου να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Πήραμε κουρτίνες, που τις χρειαζόμασταν και δε θα τις έφερναν ποτέ, βάλαμε αφίσες από ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης και τώρα ψάχνουμε να βρούμε από Έλληνες ζωγράφους. Θέλουμε να δουν τα παιδιά ότι νοιαζόμαστε για το μέλλον τους», αναφέρει η κα Κωνσταντάρα τονίζοντας πως ήδη οι γονείς θορυβήθηκαν και σπεύδουν να βοηθήσουν τον σύλλογο με όποιο τρόπο μπορούν.