Ο Σύλλογος Ποντίων Χαλκιδικής «Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ», σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Προποντίδας και το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου, Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023, ημέρα εορτασμού της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, διοργάνωσε στο Κλειστό Θέατρο Νέων Μουδανιών εκδήλωση με θέμα «ΚΥΠΡΟΣ – ΠΟΝΤΟΣ : Πορεία Εθνικής Ανάτασης».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας Εμμανουήλ Καρράς, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου Ξενής Ξενοφώντος και ο Πρόεδρος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» Γεώργιος Γεωργιάδης.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Στέργιος Βαγγλής, Φιλόλογος – Δημοσιογράφος – Συγγραφέας, ο οποίος ανέπτυξε τις ομοιότητες και την πολιτισμική πορεία των Κυπρίων και των Ποντίων.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν : 1) Ο Ξενής Ξενοφώντος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου, για την προσφορά του στην προώθηση του Ελληνικού Πολιτισμού και στην καλλιέργεια και διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, 2) Ο ποντιακής καταγωγής Γεώργιος Αζωίδης, Χρυσός Πρωταθλητής στο Τζούντο και 3) Ο ποντιακής καταγωγής Γκίβι Φιλιππίδης, Προπονητής του Αθλητικού Συλλόγου Τζούντο Χαλκιδικής.

Στην εκδήλωση χόρεψαν χορευτές του Λαογραφικού Ομίλου «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ» της Κύπρου, με χοροδιδάσκαλο την Άντρη Κωνσταντίνου και χορευτές του Συλλόγου Ποντίων Χαλκιδικής «Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ» με χοροδιδάσκαλο τον Γρηγόριο Γρηγοριάδη, συνοδευόμενοι από τη λύρα του Σταύρου Τσομπανίδη και το νταούλι του Νίκου Χατζαρίδη.

Την εκδήλωση έκλεισε η διακεκριμένη Κύπρια μουσικοσυνθέτης και τραγουδίστρια Αγγελική Πρέζα.

Ο συντονισμός και η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από την Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Χαλκιδικής «Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ», Δέσποινα Πολατσίδου