Τις διαδικασίες που οδήγησαν στην υπογραφή σύμβασης για το έργο του λιμένα Ν. Μαρμαρά αναφέρει ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σιθωνίας Αβραάμ Σαλπικτίδης που σήμερα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Γιάννη Τζίτζιου, «Ανάπτυξη Ξανά».

Σύμφωνα με τον κ. Σαλπικτίδη υπήρχε ήδη μια σχεδόν ολοκληρωμένη μελέτη από τον πρώην δήμαρχο Ι. Τζίτζιο και από κει και πέρα χρειάστηκε ένας αγώνας δρόμου για να ενταχθεί το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014 – 2020», με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 5 εκατομμύρια περίπου από τον αρχικό. Ο λόγος που έγινε αυτό είναι οι αλλαγές στη μελέτη από όπου αφαιρέθηκαν στοιχεία που παρέπεμπαν σε μαρίνα και ο τίτλος του έργου άλλαξε σε Ολοκλήρωση – Βελτίωση Λιμένα Αλιευτικών Σκαφών Νέου Μαρμαρά».

Η ανάδειξη ανάδοχου δεν ήταν εύκολη διαδικασία σύμφωνα με τον κ. Σαλπικτίδη. Το ποσοστό έκπτωσης του έργου ανάγκασε τον πρώτο ανάδοχο να αποχωρήσει, όπως έκανε και ο δεύτερος. Ο τρίτος φάκελος ήταν ο τελικός ανάδοχος που υπέγραψε τη σύμβαση. «Είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να πούμε στους δημότες ότι με το έργο αυτό αποκτούμε μια αλυσίδα λιμενικών υποδομών. Είμαι ευτυχής που αφιέρωσα τριάμισι χρόνια για το έργο αυτό», τόνισε ο κ. Σαλπικτίδης.

Τα τελευταία 20 χρόνια το λιμάνι του Ν. Μαρμαρά είχε σοβαρά προβλήματα λόγω ολικής καταστροφής από έντονα καιρικά φαινόμενα. Με αφορμή την εξέλιξη ένταξης του Λιμένα, κατατέθηκε παράλληλα και ένα τεχνικό δελτίο για την προβλήτα στο λιμάνι, ώστε να αντιμετωπιστεί συνολικά η παρέμβαση.

 

Προχωράει το λιμάνι Συκιάς

Στη Συκιά και στη θέση Πηγαδάκι, οι υπηρεσίες οδηγήθηκαν σε αλλαγές στη μελέτη για την ολοκλήρωση του έργου που προέκυψαν από τις ιδιαιτερότητες του σημείου έναντι των καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με τον κ. Σαλπικτίδη χρειάστηκε ένα νέο τεχνικό δελτίο των 870 χιλ. ευρώ για να διασφαλιστεί η ορθότητα του έργου. «Η Περιφέρεια τρέχει το έργο ώστε να έχουμε κι εδώ ανάδοχο», σημείωσε ο ίδιος.

Ταυτόχρονα με τη Συκιά ο κ. Σαλπικτίδης ανακοίνωσε ότι  εντός Νοεμβρίου θα έχει παραδοθεί και το έργο ανάπλασης του λιμάνι του Πόρτο Κουφό.

Για την υποψηφιότητά του

«Ήρθε η ώρα να παράξουμε ξανά έργο προς όφελος των πολιτών αλλά και των επισκεπτών του δήμου μας»,  ανέφερε ο κ. Σαλπικτίδης μιλώντας για την υποψηφιότητά του με τον Ι. Τζίτζιο. Όπως δήλωσε «η εκλογή του συνδυασμού μας στη διοίκηση του δήμου επιτάσσεται από αυτά που επιτάσσουν οι ανάγκες του τόπου».