ekklisia

Το νέο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης εκλέγει τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το πρωί της Δευτέρας αρχικά θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, από το Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο.

Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες της Συνεδρίασης. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων: α) Θεσσαλονίκης, β) Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου, γ) Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας και τυχόν κενών θέσεων που θα προκύψουν σε άλλες ιερές μητροπόλεις , καθώς και στην εκλογή βοηθών Επισκόπων το απόγευμα.

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου θα δοθούν τα Μικρά και Μεγάλα Μηνύματα υπό των νεοεκλεγέντων Αρχιερέων, θα παρουσιασθούν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για το εκκλησιαστικό έτος 2022-2023, θα συγκροτηθούν οι Συνοδικές Επιτροπές για τα έτη 2024-2027 και θα εξετασθούν τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου και ώρα 9:00, μετά την ανάγνωση και επικύρωση των πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος θα αναγνώσει την εισήγησή του, με θέμα: «Η κανονική κατάσταση των ρασοφόρων μοναχών». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί της εισήγησης και θα εξαχθούν συμπεράσματα.

Μετά από το διάλειμμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος θα αναγνώσει την εισήγησή του, με θέμα: «Τροποποίησις των Κανονισμών 8/1979 και 305/2018» και θα ακολουθήσει συζήτηση επί της εισήγησης.

anthimos-1.jpg

Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Στις 25 Αυγούστου έγινε δεκτή από την Εκκλησία η παραίτηση του μητροπολίτη Άνθιμου από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Μια βδομάδα αργότερα ο κ. Ανθιμος έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής του για λόγους γήρατος.

Μετά την παραίτηση του Παναγιωτάτου στις 7 Αυγούστου για λόγους γήρατος η Εκκλησία προχώρησε στον ορισμό Τοποτηρητή. Η Ιερά Σύνοδος όρισε Τοποτηρητή της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με Συνοδική εντολή ανατέθηκε στον Σεβ. Μητροπολίτη Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα η επίβλεψη της λειτουργίας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, όπου θα ενημερώνει τον Τοποτηρητή Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Το μεγάλο ζητούμενο τώρα πλέον είναι ποιος θα διαδεχθεί τον κ. Ανθιμο. Στο τραπέζι έχει πέσει προς το παρόν, χωρίς να διαψευστεί, μόνο το όνομα ενός νέου επισκόπου, μόλις 46 χρονών, του Επισκόπου Ωρεών Φιλόθεου, ο οποίος είναι Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ενώ έχει τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο πρώτος που έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες που τον έχριζαν διάδοχο του κ. Άνθιμου, ήταν ο μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης Χρυσόστομος.

Τη διάθεσή του να διεκδικήσει τη θέση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης έθεσε μόνος του, ο νυν μητροπολίτης Βέροιας κ. Παντελεήμονας.

Πηγή: makthes.gr