Ερώτηση με αίτημα κατάθεσης εγγράφων κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Γραμματέα της ΚοινοβουλευτικήςΟμάδας, Βουλευτή Χαλκιδικής και Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Πάνα Απόστολου, καθώς και από το σύνολό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τονίζοντας την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης ελέγχου, αλλά και συντήρησης υποδομών δημόσιας χρήσης στην ελληνική επικράτεια.

Στην Ερώτησή του ο κ. Πάνας σημειώνει, πως τα τελευταία χρόνια οι υποδομές δημόσιας χρήσης παρουσιάζουν προβλήματα στατικότητας, ενώ άκρως ανησυχητική είναι και η καταγραφή μεμονωμένων καταρρεύσεων στην ελληνική επικράτεια.

Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στα εντοπισμένα προβλήματα σε υποδομές ανά την Ελλάδα, στην κατάρρευση της γέφυρας στην Καβάλα και στο Κομψάτο μεταξύ Ξάνθης- Κομοτηνής, στο πρόβλημα επάρκειας που δημιουργείται σε δύο γέφυρες της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης στον ποταμό Αξιό και Στρυμόνα, αλλά και στη Γέφυρα Σερβίων στην Π.Ε. Κοζάνης, στην κατάρρευση δαπέδου στο παρκινγκ στο σταθμό ηλεκτρικού Ταύρου στην Αθήνα το 2018,στις σοβαρές ελλείψεις συντήρησης στο Καυταντζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης και στην αναστολή λειτουργίας του ΟΑΚΑ & του Ποδηλατοδρόμιου στηνΑθήνα και στη γέφυρα Μόρνου ανάμεσα στα όρια των Π.Ε. Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας.

Τονίζεται μάλιστα στην παρέμβαση, πως οι ανωτέρω περιπτώσεις καταρρεύσεων και προβλημάτων στατικότητας των υποδομών συνέβησαν σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας και όχι λόγω φορτίσεων σεισμού ή άλλων ειδικών καταστάσεων (πλημμυρών κλπ), καθιστώντας απαραίτητη την ύπαρξη θεσμικής δομής ελέγχου και συντήρησης των υποδομών αναλογιζόμενοι και τις επιπρόσθετες επιβαρυντικές παραμέτρους της σεισμικότητας στη χώρα μας.

Για τους παραπάνω λόγους ο κ .Πάνας μαζί με τηνΚοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό ζητώντας ταυτόχρονα και την απαραίτητη κατάθεση σχετικών εγγράφων, για ποιο λόγο δεν έχει συγκροτηθεί η θεσμοθετημένη εδώ και 3 χρόνια Διοικητική Αρχή γεφυρών καθώς και γιατί δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή το θεσμικό – κονονιστικό πλαίσιο συντήρησης των γεφυρών και αν έχει προβλεφθεί η οργάνωση, στελέχωση και χρηματοδότηση του συστήματος (δημόσιο ή ιδιωτικό), με το οποίο θα λειτουργήσουν οι αντίστοιχες δομές ελέγχου και συντήρησης των γεφυρών.

Ταυτόχρονα αιτούνται να ενημερωθούν για το στάδιο υλοποίησης της θεσμοθέτησης που έγινε για το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, υπεύθυνου να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για τα στάδια περιοδικής συντήρησης ή και την έγκαιρη λήψη μέτρων σε θέματα στατικότητας.

Τέλος ζητείται να εκτεθεί σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται, η από 6-μήνου θεσμοθετημένη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής αποτελεσμάτων πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων και ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου.

Το πλήρες κείμενο της ΕΡΩΤΗΣΗΣ και ΑΚΕ έχει ως εξής :

          ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

          ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

          ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

                                                              10-10-2023

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ τον κ.κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών  κ. Χρήστο Σταϊκούρα

ΘΕΜΑ: «Θεσμοθέτηση ελέγχου & συντήρησης υποδομών δημόσιας χρήσης στην ελληνική επικράτεια».

Κύριε Υπουργέ,

Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα περιστατικά στις υποδομές δημόσιας χρήσης με τεκμηριωμένα προβλήματα στατικότητας, ενώ άκρως ανησυχητική είναι και η καταγραφή μεμονωμένων καταρρεύσεων στην ελληνική επικράτεια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

1. Κατάρρευση τμήματος γέφυρας, στο παλαιό Νοσοκομείο εντός της πόλης της Καβάλας από το 2017. Την αποκατάσταση έχει αναλάβει το Υπουργείο μέσω της εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα έργο αποκατάστασης της γέφυρας.
2. Κατάρρευση τμήματος γέφυρας Κομψάτου μεταξύ Ξάνθης – Κομοτηνής, με σημαντικά προβλήματα στην λειτουργίας του οδικού άξονα που διαρκούν ήδη 6 χρόνια (είναι σε φάση ανακατασκευής).
3. Πρόβλημα επάρκειας σε δύο γέφυρες της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης στον ποταμό Αξιό και Στρυμόνα με περιορισμό της κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη για αρκετά χρόνια. Την ευθύνη αποκατάστασης έχει το υπουργείο μέσω της εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.».
4. Πρόβλημα Επάρκειας στη Γέφυρα Σερβίων στην Π.Ε. Κοζάνης με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας τον Μάρτιο του 2023.
5. Κατάρρευση δαπέδου στο παρκινγκ στο σταθμό ηλεκτρικού Ταύρου στην Αθήνα το 2018(η έγκριση του κονδυλίου αποκατάστασης έγινε χρόνια μετά).
6. Σοβαρές ελλείψεις συντήρησης στο Καυταντζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα την αναστολή της αδειοδότησής του.
7. Αναστολή λειτουργίας του ΟΑΚΑ & του Ποδηλατοδρόμιου στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2023, λόγω προβλημάτων στη στατικότητά τους.
8. Απαγόρευση κάθε κυκλοφορίας σε οχήματα και πεζούς στην παλαιά γέφυρα Μόρνου ανάμεσα στα όρια των Π.Ε. Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας από τον περασμένο Απρίλιο, με αρχικό σχεδιασμό να μείνει κλειστή για δυο μήνες, για να γίνουν οι απαραίτητες εργαστηριακές δοκιμές και μελέτες. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόοδος και ενημέρωση παραμένοντας κλειστή, με την κυκλοφορία μεταξύ των δυο Π.Ε. να διεξάγεται από χωματόδρομους και κακό οδικό δίκτυο.  

Το ανησυχητικό είναι ότι οι ανωτέρω περιπτώσεις καταρρεύσεων και προβλημάτων στατικότητας των υποδομών συνέβησαν σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας και όχι λόγω φορτίσεων σεισμού ή άλλων ειδικών καταστάσεων (πλημμυρών κλπ). Ως εκ τούτου, γίνεται φανερό ότι η χώρα μας μπαίνει σε μία περίοδο, όπου η παλαιότητα των υποδομών ή και η έλλειψη περιοδικού ελέγχου συντήρησης έχει επιπτώσεις στην στατικότητά τους.

Αν αναλογιστούμε και τις επιπρόσθετες επιβαρυντικές παραμέτρους της σεισμικότητας της περιοχής του ελλαδικού χώρου και τις επιπτώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα, γίνεται φανερό ότι η χώρα μας χρειάζεται μία θεσμική δομή ελέγχου και συντήρησης των υποδομών.

Κατόπιν των ανωτέρω :

Ερωτάται ο κ.κ. Υπουργός :

1. Το 2020 θεσμοθετήθηκε Διοικητική Αρχή Γεφυρών (Δ.Α.Γ.), με σχετική τροπολογία, στην οποία παρουσιάζονται και οι αρμοδιότητες της. Μέχρι σήμερα εκκρεμεί η συγκρότηση της Αρχής. Παράλληλα από το 2021 βρίσκεται σε διαβούλευση ένα θεσμικό – κανονιστικό πλαίσιο ελέγχου και συντήρησης των γεφυρών και δημιουργία Μητρώου Γεφυρών, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει θεσμοθετηθεί.
1.1 Γιατί δεν έχει συγκροτηθεί εδώ και 3 χρόνια η Δ.Α.Γ;
1.2 Γιατί δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή  εδώ και 3 χρόνια το θεσμικό – κανονιστικό πλαίσιο συντήρησης των γεφυρών;
1.3 Έχει προβλεφθεί η οργάνωση, στελέχωση και χρηματοδότηση του συστήματος (δημόσιο ή ιδιωτικό), με το οποίο  όπου θα λειτουργήσουν οι αντίστοιχες δομές ελέγχου και συντήρησης των γεφυρών;

2. Πάγιο αίτημα του τεχνικού κόσμου ήταν η θεσμοθέτηση που έγινε το 2020 για το Εθνικό Μητρώο Υποδομών στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποδομές και τα κτίρια που ανήκουν ή βρίσκονται υπό τη διαχείριση φορέων του δημόσιου τομέα. Το μητρώο αυτό θα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για τα στάδια περιοδικής συντήρησης ή και την έγκαιρη λήψη μέτρων σε θέματα στατικότητας.
2.1 Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται η συγκεκριμένη δέσμευση και γιατί έχει καθυστερήσει;
2.2 Σε τι ποσοστό έχει προχωρήσει η συλλογή των στοιχείων για την απαραίτητη βάση δεδομένων;

3. Τον Μάιο του 2023 θεσμοθετήθηκε δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής αποτελεσμάτων πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων και ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου.
3.1 Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται τα ανωτέρω ψηφιακά εργαλεία;

                                                                                                              Οι ερωτώντες Βουλευτές

                                                                                                                   Πάνας Απόστολος

Κατρίνης Μιχάλης

Αποστολάκη Μιλένα

Αχμέτ Ιλχάν

Γερουλάνος Παύλος

Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα

Γρηγοράκου Παναγιώτα

                                                                     Καζάνη Αικατερίνη

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς

Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας

Μιχαηλίδης Σταύρος

Μουλκιώτης Γεώργιος

                                                                    Μπαράν Μπουρχάν

                                                                   Μπιάγκης Δημήτριος

Νικητιάδης Γεώργιος

Παρασκευαΐδης Παναγιώτης

Παραστατίδης Στέφανος

Παρασύρης Φραγκίσκος

Πουλάς Ανδρέας

Σπυριδάκη Αικατερίνη

Σταρακά Χριστίνα

Τσίμαρης Ιωάννης

Χνάρης Εμμανουήλ

Χρηστίδης Παύλος

Χριστοδουλάκης Εμμανουήλ