Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ιστορικά επιστημονικά συνέδρια πραγματοποιείται στο διάστημα 12-14 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη (ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ).

Πρόκειται για το 44ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, της μεγαλύτερης ιατρικής επιστημονικής εταιρείας της χώρας, με περίπου 4.000 μέλη και 75 χρόνια διαρκούς επιστημονικής και κοινωνικής δραστηριοποίησης.

Το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο της ΕΚΕ αποτελεί την κορωνίδα των συνεδρίων που αφορούν την Καρδιαγγειακή Ιατρική, με την πολύπλευρη θεματολογία του, την ποσότητα και ποιότητα των ομιλητών του, δίνοντας την ευκαιρία σε ιατρούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό να αλληλεπιδράσουν, να συμμετέχουν και να συμβάλλουν από κοινού σε μια  υψηλού επιπέδου εκπαιδευτική και επιστημονική διαδικασία.

Ο αριθμός συμμετεχόντων του Πανελλήνιο Καρδιολογικού Συνεδρίου θα ξεπεράσει τους 3.300, θα πραγματοποιηθούν  κοινές συνεδριάσεις με την European Society of Cardiology και το American College of Cardiology, ενώ 5 θεματικά Workshops/ Hands-on, δεκάδες στρογγυλά τραπέζια εντοπισμένα σε κάθε πεδίο της Καρδιολογίας, e-posters και άλλες παράλληλες εκπαιδευτικές συναντήσεις συμπληρώνουν το πολύπλευρο επιστημονικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο  του συνεδρίου πραγματοποιούνται επίσης δύο σεμινάρια για την πρόληψη υγείας και τη μείωση των επιπτώσεων του καπνίσματος στον ελληνικό πληθυσμό.

Στο μεν πρώτο, η ΕΚΕ θα πραγματοποιήσει πιστοποιημένο Σεμινάριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης σε υπαλλήλους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης ως συνέχεια των προσπαθειών της για ενημέρωση του κοινού για τον αιφνίδιο καρδιακό θανάτου και τη σημαντικότητα να γνωρίζουν οι πολίτες ΚΑΡΠΑ.

Στο δεύτερο σεμινάριο, συμμετέχοντες Καρδιολόγοι θα εκπαιδευτούν και θα εξειδικευτούν στη διακοπή του καπνίσματος των ασθενών τους  με στόχο τον περιορισμό του καπνίσματος και των δυσμενών επιπτώσεών του στη δημόσια υγεία.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, Καθηγητής Καρδιολογίας, κ. Γ. Κοχιαδάκης με αφορμή το 44ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο αναφέρει: «Η  ΕΚΕ αποτελεί διαχρονικά το επίσημο βήμα και τον συνδετικό κρίκο των Ελλήνων Καρδιολόγων, τόσο  μεταξύ τους όσο και με τους  συναδέλφους του εξωτερικού, και δυναμικό φορέα ενίσχυσης κάθε εκπαιδευτικής και ερευνητικής προσπάθειας. Τόσο ο αριθμός όσο και το επίπεδο των υποβληθεισών εργασιών αντανακλούν το πλούσιο επιστημονικό έργο και  την ποιότητα της έρευνας πού συντελείται στην Καρδιολογία στην πατρίδα μας».

Η Τελετή Έναρξης του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, «Αιμίλιος Ριάδης», ώρα 19.00, όπου θα ανακοινωθούν επτά υποτροφίες εσωτερικού και δεκατρείς  υποτροφίες εξωτερικού. Επίσης θα βραβευτούν οι καλύτερες εργασίες και δέκα ερευνητικά πρωτόκολλα από Πανεπιστημιακές Κλινικές και Κλινικές του ΕΣΥ.

Την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιήσει ο Υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος.