Αυξάνονται κάθε τετραετία τα ποσοστά αποχής των πολιτών από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό αλλά τριγμούς στα θεμέλια της δημοκρατίας. Όσο και να καλούν οι πολιτικοί σε συμμετοχή στα κοινά τους δημότες, εκείνοι δείχνουν να μην ανταποκρίνονται επιβεβαιώνοντας τη γενικευμένη άποψη ότι το πολιτικό σύστημα είναι κατά πολύ απαξιωμένο.

Η Χαλκιδική δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα καθώς από το 2006 μέχρι σήμερα, σε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις σε δήμους και περιφέρεια (νομαρχία ως το 2010) εμφανίζει διαρκώς μειούμενη συμμετοχή ψηφοφόρων στις εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, και με παραδείγματα, το 2006, τη χρονιά που εκλέχτηκε νομάρχης ο Αστέριος Ζωγράφος είχαμε συμμετοχή 82,43%. Την ίδια χρονιά για τον δήμο Πολυγύρου ψήφισε το 83,20% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Ανάλογη ήταν η εικόνα και σε άλλους δήμους, όπως ο δήμος Μουδανιών με ποσοστό συμμετοχής 82,83%.

Τέσσερα χρόνια μετά η συμμετοχή πέφτει αλλά και πάλι θεωρείται ικανοποιητική για τη βαρύτητα της σημασίας στο αποτέλεσμα. Το 2010 και με τις αλλαγές στον κώδικα αυτοδιοίκησης, ψηφίζουμε πλέον για περιφέρειες και στην Κεντρική Μακεδονία έχουμε ποσοστό συμμετοχής 65,03%. Στον δήμο Ν. Προποντίδας την πρώτη Κυριακή των εκλογών του 2010 η συμμετοχή φτάνει το 73,88%. Και στον Πολύγυρο στα 71,80%. Τα ποσοστά πέφτουν κατά δέκα μονάδες στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Το 2014, στην ΠΚΜ ψηφίζει το 64,24% των εγγεγραμμένων πολιτών ενώ στον δήμο Ν. Προποντίδας  η συμμετοχή φτάνει το 71,25% και στον Πολύγυρο το 70,42% (κατά τον πρώτο γύρο). Η συμμετοχή πέφτει κι εδώ αρκετά τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Το 2019 στη Ν. Προποντίδα ψηφίζει το 57,38% και στον Πολύγυρο το 67,7%. Για την ΠΚΜ η συμμετοχή εμφανίζεται πεσμένη στο 59%. Φέτος στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, για την ΠΚΜ είχαμε συμμετοχή 52,9% και την ίδια Κυριακή στους δήμους που γίνεται η σύγκριση, Ν. Προποντίδα και Πολύγυρο, τα ποσοστά του πρώτου κιόλας γύρου ήταν 59,28% και 64,7% αντίστοιχα.

Οι πολιτικοί αναλυτές σίγουρα θα έχουν αρκετές εξηγήσεις για την πτωτική τάση συμμετοχής του εκλογικού σώματος στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Κ.Σ