Η Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς, τιμάται κάθε χρόνο την 16η Οκτώβρη μετά την πρώτη διακήρυξή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2012. Αφορά τις τεχνικές καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και τις πρώτες βοήθειες που είναι απαραίτητες σε μια καρδιακή ανακοπή.
Η καρδιακή ανακοπή, αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη.Εκτιμάται ότι κάθε 45 δευτερόλεπτα μια καρδιακή ανακοπή συμβαίνει κάπου στην Ευρώπη.Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να προσβάλει φαινομενικά υγιή άτομα, κάθε ηλικίας, σε οποιαδήποτε στιγμή, συχνά, χωρίς προειδοποίηση.

Η «Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης», με αφορμή αυτή την ημέρα βρίσκεται σήμερα στον Πολύγυρο για μία δωρεάν εκπαίδευση και ενημέρωση προς το κοινό, έτσι ώστε να γνωρίζει τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που κάποιος συνάνθρωπος μας έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή ή έχει λιποθυμήσει ή έχει φράξει ένα ξένο σώμα στον αεραγωγό.

«Τα στατιστικά που παίρνουμε δυστυχώς είναι πολύ υψηλά. Οι καρδιακές ανακοπές συμβαίνουν σε κάθε χώρο, εσωτερικό και εξωτερικό. Συμβαίνουν παντού και συχνά. Κανένα ασθενοφόρο, ακόμη και το πιο εξειδικευμένο δεν προλαβαίνει να είναι σε ένα περιστατικό καρδιακής ανακοπής. Τα πρώτα λεπτά είναι και τα πιο κρίσιμα, γι’αυτό απαιτείται όλοι μα όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν πρώτες βοήθειες, έτσι ώστε να μπορούμε να επαναφέρουμε ένα θύμα στη ζωή, μέχρι να φτάσει η περαιτέρω βοήθεια. Είναι πράγματι συγκινητικό ότι με τα δυο μας χέρια μπορούμε να κρατήσουμε ένα θύμα στη ζωή», αναφέρει η εθελόντρια της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών με έδρα τον δήμο Θεσσαλονίκης, Ελευθερία Γούσιου.  

Σύμφωνα μα την ίδια είναι απαραίτητο οι πολίτες να γνωρίζουν που θα καλέσουν για να απευθυνθούν για βοήθεια, τι ακριβώς θα πούνε, και με ποιες κινήσεις μπορούνε να σώσουν ουσιαστικά ένα θύμα που χρήζει άμεσα βοήθεια.

«Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, εθελοντική για να υπάρχει συνεργασία μεταξύ του νομού Θεσ/κης και της Χαλκιδικής. Αυτή τη στιγμή επιχειρούμε να κάνουμε την νέα βάση ετοιμότητας στην Δ.Ε. Ζερβοχωρίων. Είναι ένα σχολείο (δωρεάν) που διαρκεί 6 μήνες, μεσα από το οποίο απλοί πολίτες, ευαισθητοποιημένοι για τον συνάνθρωπο, μπορούν να εκπαιδευτούν και να σώσουν το πιο σημαντικό δώρο που ονομάζεται ζωή!!! Έχουμε σκοπό ακόμη να προλάβουμε την αντιπυρική ζώνη και να βγάλουμε έξω εθελοντές που θα είναι εκπαιδευμένοι στη φωτιά, στον σεισμό, στην πλημμύρα. Ο στόχος μας είναι να μπούμε με άδεια μέσα σε σχολεία, —σε συνεργασία με την πυροσβεστική— για να διδάξουμε στα παιδιά τι σημαίνει σεισμός, πως αντιδρούμε σε περίπτωση πυρκαγιάς, πως “αδειάζουμε” ένα κτίριο κ.τ.λ.», εξηγεί η κα. Ελευθερία Γούσιου για την νέα βάση ετοιμότητας στα Ζερβοχώρια.

Σχετικά με την αποδοχή και την αναγνώριση αυτής της πολύτιμης βοήθειας από το κράτος η ίδια απαντά: «Οι εθελοντές δεν έχουν την θέση που θα έπρεπε να έχουν, δεχόμαστε μια απαξίωση, αδιαφορία και αυτό πραγματικά είναι λυπηρό, γιατί ο κρατικός μηχανισμός δεν επαρκεί. Εμείς είμαστε αυτοί που προσπαθούμε να μπούμε πίσω από τους εξειδικευμένους φορείς, έτσι ώστε να συνδράμουμε στο δύσκολο έργο που έχουν κληθεί να αναλάβουν για να σώσουμε όλοι μαζί όσες περισσότερες ζωές μπορούμε».

Το σχολείο στα Ζερβοχώρια θα αποτελείται από μια εκπαιδευμένη ομάδα, η οποία θα μάθει τις πρώτες βοήθειες στους πολίτες, οι οποίοι με την σειρά τους θα δώσουν εξετάσεις για να λάβουν την νόμιμη πιστοποίηση και από κοινού με την ομάδα να μπορούν να συνδράμουν σε όποιο περιστατικό κληθούν: ” Γίνονται τεράστιες προσπάθειες από εμάς τους εθελοντές, εδώ και δυο χρόνια, —σε συνεργασία με την περιφέρεια, αλλά και με απλούς πολίτες—, για εκπαίδευση και έχουμε βέβαια και την τιμή εδώ στον δήμο Πολυγύρου να έχουμε 8 εκπαιδευτές που μπορούν να μεταδώσουν τις πρώτες βοήθειες και να παρέμβουν σε οποιοδήποτε περιστατικό», καταλήγει η κα. Γούσιου.