OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στη Χαλκιδική η μείωση του πληθυσμού μέχρι τώρα δεν έχει “κόκκινο βαθύ” αλλά φτάνει το -4,3%.

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία από τον χάρτη που δημοσίευσε ο Τσάβι Ρουίθ, μάνατζερ επικοινωνίας του European Jewish Congress, όπου καταγράφεται το σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας αποτυπώνοντας τη συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια.

Κατά τη δεκαετία 2011-2021 ο πληθυσμός στην ελληνική επικράτεια μειώθηκε κατά -3,5%. Τα ειδικότερα ποσοστά ανά νομό δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος σε κάθε περιοχή της χώρας.

«Ο ελληνικός πληθυσμός συρρικνώνεται, αλλά ορισμένες περιοχές συρρικνώνονται ταχύτερα από άλλες», έγραψε σε ανάρτηση στο Twitter ο Ρουίθ.

Αναλυτικά ο χάρτης

Στον χάρτη φαίνονται τα αποτελέσματα της πληθυσμιακής γήρανσης καθώς τη δεκαετία 2011-2021 ο πληθυσμός της χώρας μας στην επικράτεια μειώθηκε κατά -3,5%.

Στη Χαλκιδική η μείωση του πληθυσμού μέχρι τώρα δεν έχει “κόκκινο βαθύ” αλλά φτάνει το -4,3%.

Οι περιοχές που στον χάρτη αποτυπώνονται με βαθύ κόκκινο χρώμα, εμφανίζουν πιο γοργούς ρυθμούς πληθυσμιακής συρρίκνωσης. Στην πρώτη θέση είναι ο νομός Γρεβενών με μείωση -16,1%, ακολουθεί ο νομός Σερρών με -14,3% και ο νομός Ευρυτανίας με -13%.

Σημαντική μείωση παρουσιάζουν και οι νομοί Φθιώτιδας (-12,9%), Πέλλας και Κιλκίς (-12,2%),  Δράμας (-11,9%) και Αρκαδίας (-10,5%).

Ανησυχητικά είναι όμως τα νούμερα και για τους νομούς Φωκίδας και Βοιωτίας (-10,2% και -10%).

Οριακή μείωση π0αρουσιάζουν ο νομός Κυκλάδων (-0,1%), Σάμου (-0,4%), Ζακύνθου (-0,6%), Χανίων (-0,7%) και Αττικής (-0,9%).

Από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας αύξηση στον πληθυσμό τους παρουσιάζουν μόλις δύο νομοί: Δωδεκανήσων με +7,4% και Λασιθίου με +0,7%.