Κανονικά και εντός χρονοδιαγράμματος ολοκληρώνονται οι εναπομένουσες εργασίες στο Σπήλαιο των Πετραλώνων που αφορούν την «Ανάδειξη Σπηλαίου Πετραλώνων και αναβάθμιση των υποδομών του», με αρχικό προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες οι εργασίες θα έχουν τελειώσει ως το τέλος του μήνα Οκτωβρίου, ενώ ως το τέλος του έργου θα πρέπει να ολοκληρωθεί και διοικητικά η διεργασία για την παράδοση του έργου.

Από την προσεχή άνοιξη εκτιμάται πως θα είναι επισκέψιμο και του Μουσείο Πετραλώνων.

Θυμίζουμε ότι ο λόγος που καθυστέρησε η λειτουργία του Σπηλαίου στα Πετράλωνα αφορά ένα μικρό έργο χαμηλού κόστους, (λίγο περισσότερο από 56 χιλιάδες ευρώ) που κάτω από άλλες συνθήκες θα είχε ολοκληρωθεί ως σήμερα και με μεγάλη ευκολία. Ωστόσο, ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο για τις επιστρώσεις των διαδρόμων κρίθηκε έκπτωτος, καθώς δεν προχωρούσε στην εκτέλεση των εργασιών, με το Υπουργείο Πολιτισμού να μην μπορεί να βγάλει  νέο διαγωνισμό μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων. Συνέπεια των παραπάνω ήταν να χαθεί ενάμισης χρόνος σε δικαστικές διαμάχες με το δημόσιο και τον εργολάβο, ώσπου το Υπουργείο να «σπάσει» το έργο σε δύο τμήματα και να προχωρήσει σε ανάθεση αυτών σε δύο αναδόχους.

Το Σπήλαιο αναμένεται να καταστεί επισκέψιμο ως το τέλος του 2023, με εξασφαλισμένη μια σειρά παρεμβάσεων ώστε το έργο να έχει τα καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά, τόσο για τα ευρήματα και το Σπήλαιο, όσο και για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Στο μεσοδιάστημα και ως το τέλος του έτους γίνεται και η ανακαίνιση του κυλικείου που εκμισθώθηκε από την αλυσίδα «Γρηγόρης».

φωτογραφία αρχείου