Συμμορία που έβαζε στόχο σπίτια σε Αττική και Εύβοια εξάρθρωσε η αστυνομία.

Η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε τρία μέλη της εν λόγω συμμορίας, η οποία πραγματοποιούσε ληστείες και κλοπές σε σπίτια, κυρίως ηλικιωμένων, επιλέγοντας προσεκτικά τα θύματά της και δρώντας με συντονισμένο σχέδιο. Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί συνολικά μία ληστεία και 6 κλοπές σε σπίτια στην Αττική και στην Εύβοια, ενώ το συνολικό ποσό που απέσπασαν οι δράστες αγγίζει τα 57.000 ευρώ. Σημειώνεται πως σε μια περίπτωση ένας ηλικιωμένος άνδρας έχασε τη ζωή του εξαιτίας της ληστείας.

Για την υπόθεση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, εκτεταμένη επιχείρηση από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας. Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 3 μέλη της συμμορίας,κατηγορούμενοι -κατά περίπτωση- για σύσταση συμμορίας, ληστεία, διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Πώς δρούσε η συμμορία

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ. τα μέλη της συμμορίας, τουλάχιστον από τον περασμένο Μάϊο, διέπρατταν κλοπές και ληστείες σε σπίτια, ενώ δρούσαν σαν εγκληματική οργάνωση με διακριτούς ρόλους, και είχαν συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Όπως αναφέρει η αστυνομία:

κατόπτευαν γειτονιές σε διάφορες περιοχές της Αττικής, προκειμένου να επιλέξουν τις σπίτια-στόχους τους, όπου κατοικούσαν αποκλειστικά ηλικιωμένοι,

-για τη μετάβαση και αποχώρησή τους, χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακά» οχήματα, τα οποία, κατά κύριο λόγο, ήταν ενοικιαζόμενα,

-στάθμευαν το όχημα σε απόσταση από τον στόχο τους, τον οποίο προσέγγιζαν πεζή, ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί,

-ένα μέλος είχε ρόλο «τσιλιαδόρου» παραμένοντας έξω από την οικία, ενώ τα υπόλοιπα μέλη εισέρχονταν είτε πραγματοποιώντας διαρρήξεις σε μπαλκονόπορτες ή άλλα σημεία εισόδου, είτε με τη μέθοδο της απασχόλησης των ενοίκων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. δεν δίσταζαν να μπαίνουν στα σπίτια ακόμα και όταν οι ένοικοι ήταν μέσα, ενώ δεν εγκατέλειπαν την προσπάθειά τους ακόμα και αν γίνονταν αντιληπτοι, απειλώντας τους με αιχμηρά αντικείμενα που είχαν στην κατοχή τους. Ιδιαίτερη είναι μία περίπτωση κλοπής στην περιοχή του Ηρακλείου, με θύμα ηλικιωμένο άτομο, ο οποίος, λίγο μετά την τέλεσή της, κατέληξε.

Συνολικά από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

•πλήθος χρυσαφικών,

•πλήθος κινητών και καρτών SIM,

•πλήθος αδειών κυκλοφορίας και πινακίδων,

•μαχαίρι, 380 ευρώ και όχημα.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν απασχολήσει για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, ενώ οι έρευνες, για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της παράνομης δραστηριότητάς τους, συνεχίζονται.

πηγή lifo