Στην καρδιά της Αρναίας, απέναντι από τον πλάτανο, βρίσκεται το ιστορικό ζαχαροπλαστείο της περιοχής με την επωνυμία «Κοσμά». Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που αποτελεί μια γλυκιά συντροφιά για τους επισκέπτες της Αρναίας και των γύρω περιοχών. Με περίσσευμα αγάπης και ποιότητας, η οικογένεια Κωνσταντίνου συνεχίζει να γράφει μια γλυκιά ιστορία που ξεκίνησε πριν από 60 και πλέον χρόνια.

Ήταν το 1960, όταν ο Κωνσταντίνος Κοσμάς, με πνεύμα ανήσυχο, αποφάσισε να αφήσει τον κόσμο του εμπορίου και να εξερευνήσει τη ζαχαροπλαστική τέχνη. Πριν ακόμη το ρεύμα φτάσει στη Βόρεια Χαλκιδική, άνοιξε το μικρό Ζαχαροπλαστείο Κοσμά στην Αρναία. Εκεί, εξειδικεύτηκε σε κουραμπιέδες, μπακλαβάδες, και τα παραδοσιακά τουλούμπακια. Σύντομα, τα είδη του Κοσμά έγιναν γνωστά σε ολόκληρη την περιοχή.

Το Ζαχαροπλαστείο Κοσμάς δεν περιορίστηκε όμως μόνο στα γλυκά. Ο Κωνσταντίνος προσέφερε και φρεσκοκομμένο καφέ από τις καλύτερες ποικιλίες, δημιουργώντας ποιοτικά χαρμάνια που τροφοδοτούσαν όλη τη βόρεια Χαλκιδική. Έτσι, κατάφερε και έγινε ένα αγαπημένο σημείο συνάντησης, με τη φράση “ραντεβού στο ζαχαράτο” να αποτελεί σύνθημα.

Το 1987, το ζαχαροπλαστείο μεταφέρθηκε στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, διατηρώντας την παράδοση ζαχαροπλαστικής, αλλά επεκτείνοντας την προσφορά του. Σήμερα, τη γλυκιά αυτή παράδοση συνεχίζουν ο γιος του κ. Κοσμά, ο κ. Μάρκος, μαζί με την σύζυγό του, κα Κατερίνα, και τα παιδιά τους. Η οικογένεια συνεχίζει να προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από γλυκά, με τα τουλούμπακα να αποτελούν τη σπεσιαλιτέ τους. Φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι, σερβίρονται φρέσκα και αποτελούν απόλαυση για τον ουρανίσκο. Είναι μόνο ένα δείγμα από την ποικιλία γλυκών που μπορείτε να βρείτε στο Ζαχαροπλαστείο Κοσμάς.

«Το μότο μας είναι “δε χαλάμε την ποιότητα”, παρόλο που έχουν ανεβεί τα πάντα και οι τιμές είναι αρκετά υψηλές στις πρώτες ύλες, ωστόσο προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο» σημειώνει η κα Κατερίνα στο Xalkidiki Politiki τονίζοντας παράλληλα πως οι τιμές είναι ιδιαίτερα προσιτές.

Μέσα από τη μακρόχρονη εμπειρία της οικογένειας, το Ζαχαροπλαστείο καταφέρνει να συνδυάσει την παράδοση με τη σύγχρονη αναβάθμιση, χρησιμοποιώντας φρέσκα και αγνά υλικά από επιλεγμένους προμηθευτές. Το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη ποικιλία από γλυκίσματα και παγωτά που ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς πελάτες.

Ένα σημαντικό επίτευγμα στη σύγχρονη ιστορία του Ζαχαροπλαστείου ήταν η βράβευσή του στον διαγωνισμό ποτών και τροφίμων Olymp Awards. Αυτή η αναγνώριση αποτελεί απόδειξη της υψηλής ποιότητας των προϊόντων τους.

Με το εργαστήριο τους και ωράριο λειτουργίας από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 22.00 το βράδυ, το Ζαχαροπλαστείο Κοσμάς είναι πάντα έτοιμο να φιλοξενήσει τους λάτρεις των γλυκών από όπου και αν προέρχονται. Εξάλλου είναι γνωστό ότι το ζαχαροπλαστείο Κοσμάς έχει πελάτες τόσο ντόπιους όσο και περαστικούς, που ταξιδεύουν από τα γύρω χωριά και από τη Θεσσαλονίκη για να απολαύσουν τις γλυκές δημιουργίες του. Αυτό μαρτυρά την αναγνώριση που απολαμβάνει για την ποιότητα των προϊόντων του.

Ερχόμενος κανείς στο Ζαχαροπλαστείο Κοσμάς ένα είναι σίγουρο, εδώ η ποιότητα των γλυκών είναι πάντα εγγυημένη, και η απόλαυση είναι πάντα δεδομένη. Είναι ένας γευστικός προορισμός που σας προσκαλεί να μοιραστείτε στιγμές γλυκών απολαύσεων και ικανοποίησης.