Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας και για την προστασία των αμάχων βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κάιρο. Οι εργασίες της Συνόδου για την Ειρήνη, την οποία έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ξεκίνησαν στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Σύνοδο τόνισε μεταξύ άλλων «υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα ενώ η Χαμάς δεν είναι με το μέρος του παλαιστινιακού λαού και προξενεί ατέλειωτο πόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Ο κ. Μητσοτάκης ,υπογράμμισε ότι υπάρχουν όρια στην βλάβη και τη ζημία στους ανθρώπους. Εξήρε τη σημασία της συνέχισης της ειρηνευτικής διακασίας.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Δημήτρης Γκάτσιος το κλίμα στην περιοχή παραμένει τεταμένο καθώς πραγματοποιούνται δεκάδες διαδηλώσεις στις πόλεις της Αιγύπτου υπέρ του παλαιστινιακού λαού και κατά του εκτοπισμού των Παλαιστινίων.

Σε ότι αφορά τη Σύνοδο, αναφέρει ότι οι προσπάθειες όσον αφορά στην επίτευξη μιας λύσης έχουν μπροστά τους διάφορα αναχώματα. Το πλέον σημαντικό είναι η απουσία εκπροσώπων του Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι το παρών στη διάσκεψη δίνει ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.
Μεγάλο στοίχημα είναι να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη, μία κοινή οδός και ένας κοινός τόπος ανάμεσα στους ηγέτες των αραβικών χωρών και τους ηγέτες της Δύσης που δίνουν το παρών στις εργασίες της Συνόδου.

Με το βλέμμα στον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το παρών στις εργασίες της Συνόδου και αναμένεται να προτάξει στις τοποθετήσεις του τόσο τις θέσεις της χώρας μας όσο και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Αθήνα έχει καταδικάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ όσον αφορά στο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, σύμφωνα πάντα υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Γάζα, αλλά και τη διάνοιξη διαδρόμου για την άμεση ανθρωπιστική βοήθεια. Να αναδείξει την ανάγκη για αποκλιμάκωση, προκειμένου η φωτιά που έχει ανάψει στη Μέση Ανατολή να μην επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα στις συνέπειες που θα είχε μία ανθρωπιστική αλλά και μία προσφυγική κρίση, όχι μόνο για τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι αξιόπιστη και έντιμη συνομιλήτρια όλων των χωρών της περιοχής, ενώ τιμά και τις στρατηγικές της Συμμαχίας.

Ταυτόχρονα υπενθυμίζουν χαρακτηριστικά ότι η Αθήνα στέκεται διαχρονικά στη λύση των δύο κρατών στο Παλαιστινιακό, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου.

Πηγή: ertnews.gr