Στα φαρμακεία όλου του νομού προσέρχονται πολίτες για να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, που φέτος μάλιστα παρέχεται και ενισχυμένο (ο ένας από τους δύο τύπους) για άτομα άνω των 65 ετών και ευπαθείς ομάδες ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Μιχάλης Μαργαριτίδης μέχρι στιγμής ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν βρίσκει μεγάλη απήχηση στον γενικό πληθυσμό, κάτι που αναμένεται να αλλάξει το επόμενο διάστημα. Άλλωστε από την 1η Νοεμβρίου το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή. Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση.

 

Τα στοιχεία της γρίπης στη χώρα μας

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση γρίπης του ΕΟΔΥ (Σχετ. 11) κατά την περίοδο γρίπης 2022-2023 τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, η δραστηριότητα της γρίπης παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Πιθανότατα, η χρήση των γενικών μέτρων πρόληψης (μάσκες, υγιεινή των χεριών κ.λ.π.) απέτρεψε σημαντικά τη μετάδοση της λοίμωξης SARS-CoV-2 και συνακόλουθα των υπόλοιπων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης.

Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, συχνά όμως με την έναρξή του παρατηρείται αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, αύξηση της θνησιμότητας. Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν μερική απόδοση και –παρότι σημαντικά– δεν επαρκούν.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση. Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υποορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2023-2024 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Στη χώρα μας, την χρονική περίοδο 2023/24, αναμένεται να είναι διαθέσιμα τα παρακάτω αντιγριπικά εμβόλια (Πίνακας 1).

Πίνακας 1. Διαθέσιμα αντιγριπικά εμβόλια για την περίοδο 2023/2024