«Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, το Ισραήλ είναι κατακτητής» είπε σε ομιλία υπέρ των Παλαιστινίων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Επαναλαμβάνω ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το Ισραήλ προσβλήθηκε πολύ από αυτό. (…) Το Ισραήλ είναι κατακτητής, ο Ερντογάν μιλάει καθαρά γιατί η Τουρκία δεν σας χρωστάει τίποτα», είπε σε εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος.

«Σας ευχαριστώ όλους για την αλληλεγγύη που δείξατε στους Παλαιστίνιους. Οι καρδιές μας έχουν ραγίσει εξαιτίας αυτού που συμβαίνει στη Γάζα. Θα συνεχίσουμε να υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στις φρικαλεότητες στην Παλαιστίνη» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

Νωρίτερα μέσω ανάρτησης στα social media ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Ισραήλ να βάλει τέλος «στις επιθέσεις του» στη Λωρίδα της Γάζας.

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο Τούρκος πρόεδρος ανάφερε πως «οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, οι οποίοι κλιμακώθηκαν χθες το βράδυ στη Γάζα, έθεσαν για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο γυναίκες, παιδιά και αθώους πολίτες, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνσυμπλήρωσε πως «το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτή την τρέλα, να βάλει τέλος στις επιθέσεις του».

Παράλληλα κάλεσε τους συμπολίτες του να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση υποστήριξης στους Παλαιστινίους που οργανώνει το κόμμα του σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Επ’ αυτού ανάφερε πως «θα βροντοφωνάξουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού και εναντίον του διωγμού από το Ισραήλ».

Να σημειωθεί πως ο Τούρκος πρόεδρος είχε ήδη προαναγγείλει τη συμμετοχή του στην εν λόγω συγκέντρωση, η οποία βαφτίστηκε«μεγάλη συγκέντρωση για την Παλαιστίνη»και θα γίνει στον χώρο του παλιού διεθνούς αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες σκλήρυνε τη στάση του αναφορικά με τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, με πάνω από 1.400 νεκρούς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Την Τετάρτη, ανακοίνωσε πως ακυρώνει όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια στελεχών της κυβέρνησής του στο Ισραήλ και στηλίτευσε την ανικανότητα της Δύσης να σταματήσει τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

«Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση», πρόκειται για «απελευθερωτική οργάνωση που προστατεύει τη γη της», είπε, πυροδοτώντας την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Αν και αρχικά καλούσε σε αυτοσυγκράτηση, σταδιακά άλλαξε τόνο, καταγγέλλοντας «γενοκτονία» των Παλαιστινίων, ειδικά μετά το πολύνεκρο πλήγμα σε νοσοκομείο της Γάζας. Για την εν λόγω επίθεση ο Τούρκος πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη αμέσως στον στρατό του Ισραήλ, χωρίς να εκφράσει την παραμικρή αμφιβολία, παρά τις διαψεύσεις που ακολούθησαν απ’ την πλευρά του ισραηλινού στρατού, ο οποίος κατηγόρησε παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, κάτι που ενστερνίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

πηγή lifo