Μετά τη Βραζιλία και το Περού, ο Αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς συνεχίζει την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική επισκεπτόμενος το Μεξικό και την Κολομβία. Στόχος της περιοδείας του είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των λαών, ιδίως σε ζητήματα εκπαίδευσης, νεολαίας, δεξιοτήτων, κινητικότητας, ασφάλειας, πολιτισμού, αθλητισμού και ένταξης.
Αύριο και την Τετάρτη, στην Πόλη του Μεξικού, ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς θα συναντηθεί με μέλη της κυβέρνησης και συγκεκριμένα με τις υπουργούς Εξωτερικών κ. Αλίσια Μπάρσενα και Ασφάλειας και Προστασίας του Πολίτη κ. Ρόσα Ισέλα Ροδρίγες. Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος θα δώσει διάλεξη σχετικά με την ΕΕ και τις παγκόσμιες προκλήσεις σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Universidad Nacional Autónoma de México.
Ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς θα συμμετάσχει επίσης στην εναρκτήρια εκδήλωση του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου «Η ΕΕ υπέρ της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους: Προώθηση βιώσιμων λύσεων ένταξης για μετακινούμενους εργαζομένους στο Μεξικό», το οποίο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης των μετακινούμενων ατόμων, ιδίως με άδεια εργασίας, σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες. Θα επισκεφθεί επίσης την κεντρική εγκατάσταση ασφάλειας της Πόλης του Μεξικού.
Την Παρασκευή, ο Αντιπρόεδρος θα μεταβεί στην Κολομβία. Στην Μπογκοτά θα δώσει διάλεξη με θέμα «Παγκόσμιοι μετασχηματισμοί: Ευρωπαϊκές απαντήσεις» σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Universidad Externado de Colombia και θα συναντηθεί με μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας. Θα επισκεφτεί επίσης το Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου της Πολεμικής Αεροπορίας της Κολομβίας, όπου θα έχει επαφές με εταίρους, ιδίως όσον αφορά τις εν εξελίξει επιχειρήσεις κατά της διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών.
Στην πόλη Κούκουτα, ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς θα συναντηθεί με την Αντιπρόεδρο της Κολομβίας κ. Φράνσια Μάρκες και θα επισκεφθεί σημεία διέλευσης των συνόρων Κολομβίας-Βενεζουέλας. Ο Αντιπρόεδρος θα ανταλλάξει απόψεις με τις τοπικές αρχές σχετικά με τη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο, την εμπορία ανθρώπων και ναρκωτικών.
Τέλος, την Κυριακή, ο Αντιπρόεδρος κ.Σχοινάς θα βρεθεί στην Καρταχένα, όπου θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους εκπροσώπους της Ναυτικής Δύναμης της Καραϊβικής, της Ακτοφυλακής της Καραϊβικής και του Κέντρου Μελέτης και Ανάλυσης της Διεθνούς Θαλάσσιας Εμπορίας Ναρκωτικών, όπου θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-Κολομβίας σε διακρατικές ποινικές υποθέσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.