Μόνο κάρτες και συναλλαγές μέσω τραπεζών δέχεται πλέον η εφορία! Τυπικά παραμένει και το όριο των 500 ευρώ για συναλλαγές με μετρητά, αλλά για τους παραβάτες θα προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα μέχρι και στο διπλάσιο της συναλλαγής! Για όσους δε σκέφτονται να «σπρώξουν» μετρητά σε ακίνητα, καλά θα κάνουν το ξανασκεφτούν, καθώς τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 10.000 ευρώ και θα φτάσουν τις 500.000 ευρώ.

Πέραν από τον περιορισμό στη χρήση των μετρητών, το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής μεγαλώνει το «οπλοστάσιο» της εφορίας με νέου τύπου ελέγχους. Οι εφοριακοί θα έχουν κάμερες μαζί τους όταν «ερευνούν» τα βιβλία, τις ταμειακές και το «mydata» των φορολογουμένων, ενώ θα ενεργοποιούνται ευκολότερα και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για να μπορεί η εφορία να προσδιορίζει… άμεσα, το πραγματικό εισόδημα, σε περίπτωση φοροδιαφυγής.

Και μέσα σε όλα αυτά, έρχονται και αυξημένες υποχρεώσεις σε όσους μισθώνουν ακίνητα μέσω AirBnB. Το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή περιλαμβάνει πολλά μέτρα με αρκετά «ψιλά γράμματα».

πηγή protothema