Πως γίνεσαι διαιτητής ποδοσφαίρου;

Ποιος είναι οι προοπτικές εργασίας αφού γίνεις επαγγελματίας διαιτητής;

Για αποκτήσεις επαγγελματική κατάρτιση σε οποιοδήποτε τομέα, χρειάζεται πάντα αποκτήσεις την κατάλληλη γνώση πάνω στο αντικείμενο και έπειτα να φέρεις σε πράξη, αυτά που έχεις μάθει. Έτσι, και στο να γίνεις επαγγελματίας διαιτητής, θα χρειαστεί τις εξής 2 διαδικασίες:

να μάθεις την απαραίτητη θεωρία, δηλαδή να παρακολουθήσεις μια σειρά μαθημάτων σε κάποια σχολή διαιτησίας και να μάθεις τους κανονισμούς του αθλήματος
να κάνεις πρακτική τα όσα έχεις μάθει, ώστε να μπορείς να εξασκήσεις σωστά το επάγγελμα
Το ποδόσφαιρο, αλλά και κάθε άθλημα, διέπεται από κανόνες και οι κανόνες αυτοί πρέπει να τηρούνται από τις ομάδες που συμμετέχουν, καθώς και όλα τα μέλη τους, ακόμα και αυτά εκτός αγωνιστικού χώρου. Ο διαιτητής είναι ο υπεύθυνος για τη σωστή διεξαγωγή ενός αγώνα και την τήρηση των κανόνων αυτών. Με λίγα λόγια είναι αυτός που ορίζει, αν και κατά πόσο τηρούνται από τους αθλητές οι απαραίτητοι κανονισμοί. Και αν κατά διαστήματα μιας αναμέτρησης, δε τηρούνται οι κανόνες από τους αθλητές ή τα μέλη κάποιας ομάδας, τότε επιβάλλει και τις κατάλληλες ποινές, σύμφωνα πάντα με τη κρίση του.

Όποτε, για να γίνεις διαιτητής ποδοσφαίρου, πρέπει να φοιτήσεις στις ανάλογες Σχολές Διαιτησίας. Στις σχολές αυτές, ο κάθε υποψήφιος διαιτητής, θα υποβληθεί σε διάφορες γραπτές και προφορικές εξετάσεις. Επίσης, ο κάθε υποψήφιος θα υποβληθεί και σε διάφορα τεστ φυσικής κατάστασης, όπου θα μετρηθούν οι επιδόσεις του σε διάφορα αθλήματα, μιας και όπως καταλαβαίνετε ακόμα και οι διαιτητές πρέπει να έχουν κάποιο επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Και τέλος, αν κάποιος υποψήφιος ενδιαφέρεται να γίνει και Διεθνής Διαιτητής, τότε θα πρέπει φυσικά να περάσει και περαιτέρω εξετάσεις για τις απαιτούμενες ξένες γλώσσες.

Ποιος είναι οι προοπτικές εργασίας αφού γίνεις επαγγελματίας διαιτητής;

Αφού ο κάθε υποψήφιος βγάλει τη σχολή διαιτησίας με επιτυχία, από εκεί και πέρα έχει κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στον Αθλητισμό. Έτσι, λοιπόν, μπορεί να εργαστεί σε διάφορες θέσεις εργασίας και όχι αποκλειστικά και μόνο εντός αγωνιστικού χώρου.

Δείτε την παρακάτω λίστα με τις προοπτικές εργασίας ενός διαιτητή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό:

Αθλητικούς Χώρους
Επιτροπές Διαιτησίας
Αθλητικές Ομοσπονδίες
Γενική Γραμματεία Αθλητισμού
Ραδιοφωνικοί και Τηλεοπτικοί Σταθμοί