Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου

Με μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι ξεκίνησε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης για φέτος, με την κατάσταση εν τέλει να ομαλοποιείται, παρά τους αρχικούς φόβους για εκτόξευση των τιμών εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

«Η τιμή ξεκίνησε φέτος στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,42 ευρώ το λίτρο» αναφέρει στο Xalkidiki Politiki  η Κατερτζή Κατερίνα, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των πρατηρίων καυσίμων στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, επισημαίνοντας πως την περασμένη χρονιά η τιμή είχε ξεκινήσει από το 1,30 ευρώ. Σε αντίστοιχη τιμή της τάξεως του 1,44 ευρώ ανά λίτρο πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης και στη Νικήτη της Σιθωνίας σύμφωνα με πρατηριούχο της περιοχής.

«Η μείωση στη ζήτηση από τους καταναλωτές οφείλεται και στην αρκετά υψηλή τιμή που έχει διαμορφωθεί φέτος» επισημαίνει ο κ. Δημητρέλης Ιωάννης, ιδιοκτήτης πρατηρίου στη Βουρβουρού Χαλκιδικής, σύμφωνα με τον οποίο, πέρυσι η τιμή έκλεισε στο 1,28 και φέτος ξεκίνησε στο 1,48 ευρώ ανά λίτρο.

Για τιμές που κινούνται ανάμεσα στο 1,40 έως και το 1,45 ευρώ το λίτρο κάνει λόγο και ο Ισαάκ Εδιάρογλου, ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων στα Νέα Μουδανιά.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η μέση τιμή πανελλαδικά για την 1η Νοεμβρίου βρισκόταν στο 1,419 ευρώ ανά λίτρο, ενώ πέρυσι στο τέλος της σεζόν μέχρι και την 1η Μαΐου η μέση τιμή «σφράγισε» στο 1,245 ευρώ ανά λίτρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι το κράτος είχε παράσχει έκπτωση στην αντλία πέραν του επιδόματος θέρμανσης της τάξεως του 0,25€ με ΦΠΑ ανά λίτρο, ενώ υπήρξε και επιπλέον μείωση της διυλιστηριακής τιμής πώλησης προς όλες τις Εταιρίες Εμπορίας με ειδική έκπτωση 0,075€ στην τελική τιμή με ΦΠΑ. Αντίθετα φέτος, το κράτος απέρριψε το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων να δοθεί η επιδότηση στην αντλία, αντί του επιδόματος θέρμανσης, που θα έριχνε την τιμή περίπου 24 λεπτά.

Σε σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξηγούσε ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση αυτή διότι «οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι – στην έναρξη της χειμερινής περιόδου – εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης διαμορφώνονταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις επικρατούσες εκτιμήσεις για την τιμή εκκίνησης του καυσίμου τον προσεχή Οκτώβριο, αν και η εν λόγω αγορά έχει πάντοτε τις δικές της αβεβαιότητες».

Ανοίγει την πρώτη εβδομάδα η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

Φέτος, οι αιτήσεις για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης θα γίνουν έως τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ όσοι κάνουν την αίτηση έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα λάβουν προκαταβολή του επιδόματος έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Η σχετική απόφαση που υπεγράφη πριν από μερικές ημέρες περιλαμβάνει τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τους γονείς με παιδιά, αλλά και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των αιτήσεων.