Φωτογραφία Αρχείου

Μέσω ανάρτησης στα social media ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου μοιράστηκε την πρώτη λεπτομερή απεικόνιση της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας, όπως αυτή αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο SWOT της NASA.

Στην ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου φιλοξενούνται τα δεδομένα που συνέλεξε ο δορυφόρος μεταξύ 26 Ιουλίου και 16 Αυγούστου 2023 για τους ωκεανούς, τις λίμνες και τα ποτάμια του πλανήτη Γη.

Στην απεικόνιση του δορυφόρου φαίνονται οι ανωμαλίες του ύψους της επιφάνειας της θάλασσας σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, με κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα υποδηλώνονται τα ύψη των ωκεανών που ήταν υψηλότερα από το παγκόσμιο μέσο ύψος της επιφάνειας της θάλασσας, ενώ με μπλε αντιπροσωπεύονται τα ύψη που βρέθηκαν χαμηλότερα από το μέσο όρο.

Οι διαφορές στη στάθμη της θάλασσας μπορούν επίσης να εντοπίσουν τα ωκεάνια ρεύματα, όπως το Ρεύμα του Κόλπου που έρχεται από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ ή το ρεύμα Kuroshio από τις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας. Το ύψος της επιφάνειας της θάλασσας μπορεί επίσης να υποδείξει περιοχές με σχετικά θερμότερα ύδατα, όπως το ανατολικό τμήμα του ισημερινού Ειρηνικού Ωκεανού κατά τη διάρκεια του φαινομένου Ελ Νίνιο, επειδή το νερό διαστέλλεται καθώς θερμαίνεται.

Στη σχετική δημοσίευση climatebook υπάρχει η δήλωσε του Πάραγκ Βέιζ, του διευθυντή του έργου του δορυφόρου SWOT, που εκτοξεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2022. «Η λεπτομέρεια που στέλνει το SWOT για το επίπεδο της θάλασσας σε όλο τον κόσμο είναι απίστευτη. Τα δεδομένα θα ωθήσουν την έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και θα βοηθήσουν τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο να προετοιμαστούν καλύτερα για έναν κόσμο που θερμαίνεται».

Πηγή: lifo.gr