Θα αποκλείονται οι γεωργικές εκτάσεις από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
Τερματίζεται η κατασπατάληση γεωργικής γης για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων. Αυτό θα επιτευχθεί με έκδοση «Εντολής» από τον υπουργό Εσωτερικών, όπως γνωστοποίησε χθες εκπρόσωπος του υπουργείου, ενημερώνοντας τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, μέσω της «Εντολής» θα αποκλείονται οι γεωργικές εκτάσεις από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», η τροποποίηση της σχετικής «Εντολής» (2/2006) βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται το επόμενο διάστημα να υποβληθεί στους τρεις συναρμόδιους υπουργούς για τα σχόλιά τους και ακολούθως θα εκδοθεί από τον υπουργό Εσωτερικών και θα τεθεί σε εφαρμογή.

Η αναφορά στην έκδοση της Εντολής έγινε ύστερα από παρατηρήσεις μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ότι εύφορη γεωργική γη χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκων πάρκων.

Στο πλαίσιο συζήτησης έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης παρατήρησε ότι το κράτος προχωρά σε έργα αναδασμού, με σημαντικό κόστος, και στο τέλος σε αυτά εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά πάρκα.

Είχε προηγηθεί αναφορά του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρία Κουλία, ότι αποκόπτονται δέντρα σε γεωργικές εκτάσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Γεωργίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής, τον παρότρυνε να δώσει οδηγίες ετοιμασίας νομοσχεδίου ώστε «να αποκλείεται διά ροπάλου», όπως χαρακτηριστικά είπε, η αποκοπή δέντρων και γενικά η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γεωργική γη.

Ο κ. Κουλίας, υπέδειξε, πως φωτοβολταϊκά μπορούν να εγκατασταθούν σε άγονη γη, σε κτήρια (δημόσια και ιδιωτικά) και σε πολλούς άλλους χώρους, οι οποίοι δεν σχετίζονται με τη γεωργική γη. Μάλιστα ανέφερε, ότι φτάσαμε στο σημείο η Κύπρος η οποία διαθέτει πολύ εύφορη γη, να εισάγει ακόμη και λεμόνια ή άλλα προϊόντα τα οποία θα ευδοκιμούσαν καλύτερα στον τόπο μας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι από την Άλασσα προς τα πάνω, σε όλη τη δεξιά πλευρά, έξυσαν τα βουνά για εγκατάσταση ηλιοθερμικού πάρκου καταστρέφοντας το περιβάλλον και τη γη μετατρέποντας την σε κρανίου τόπο. Η συγκεκριμένη ανάπτυξη δεν υλοποιήθηκε για διάφορους λόγους αλλά η κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι μη αναστρέψιμη, είπε.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είχε δεσμευθεί, ότι θα δημιουργηθούν πάρκα δυναμικότητας 650 μεγαβάτ αλλά τα έργα δεν υλοποιήθηκαν. Υπέδειξε επίσης, πως ένας από τους τρεις λόγους για τους οποίους η Κύπρος πληρώνει ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα είναι και το γεγονός ότι δεν έγινε κατορθωτό να εφαρμοστούν σε σημαντικό βαθμό οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Όπως είπε, αυτό που αναμενόταν για να υλοποιηθούν τα έργα ήταν η εκπόνηση μελέτης ως προς αν μπορούν να εγκατασταθούν και λειτουργήσουν με αποτελεσματικό τρόπο χωρίς να επηρεάζεται το περιβάλλον.

Αν θέλουμε να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά πάρκα υπάρχουν εγκαταλελειμμένα μεταλλεία, οι όχθες γύρω από τα φράγματα ή και οι στέγες σε βιομηχανικές περιοχές, πρόσθεσε.

Το θέμα δεν είναι μόνο ότι καταστρέφουμε την εύφορη γη για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα ορισμένων αλλά και το γεγονός ότι καταστρέφουμε και το περιβάλλον, είπε.

«Καταλήγουμε στο ότι όποιος διαθέτει δύναμη δημιουργεί φωτοβολταϊκά πάρκα όπου θέλει», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μιλώντας εκ μέρους της ΕΚΑ ο κ. Πανίκος Χάμπας επέκρινε την Εκκλησία και την Αρχή Τηλεπικοινωνιών επειδή χρησιμοποιούν γεωργική γη για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Όπως είναι γνωστό, το θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κτήρια του δημοσίου, στρατόπεδα και άλλους χώρους συζητείται εδώ και χρόνια, αλλά τα μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα δεν ήταν τέτοια ώστε να καλυφθούν οι στόχοι που αφορούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Πηγή: Φιλελεύθερος