PLIOYKA

Νιώθετε μερικές φορές ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου περισσότερα ίσον καλύτερα; Περισσότερα χρήματα, περισσότερα ρούχα, περισσότερα gadgets, περισσότερη παραγωγικότητα, περισσότερη ανάπτυξη… Φαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας βρίσκεται σε μια γρήγορη κίνηση προς τα εμπρός. Βρισκόμαστε μπλεγμένοι στον ιστό των συνεχών ειδοποιήσεων, των φορτωμένων προγραμμάτων και της πίεσης να συμβαδίζουμε με τον συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό της ζωής. Είμαστε όλοι πολύ απασχολημένοι και πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι είναι απασχολημένοι ως επιτυχημένοι. Είναι όμως αλήθεια αυτό;

Προσωπικά, όσο μεγαλώνω τόσο περισσότερο νιώθω την ανάγκη να επιβραδύνω και να αγκαλιάσω την απλότητα. Και νομίζω ότι δεν είμαι μόνη. Μπορώ να δω ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν την τέχνη της επιβράδυνσης ως αναγκαιότητα, όχι απλώς ως πολυτέλεια.

Έρευνες δείχνουν ότι αν πας πολύ γρήγορα, υπερφορτώνεις τις γνωστικές σου ικανότητες και αυτές υποβαθμίζονται. Ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες σε αυτό το θέμα, ο G. Claxton, ανέλυσε τι συμβαίνει στην εστίαση ενός ατόμου εάν ασκεί εσκεμμένα αργές πρακτικές όπως η ενσυνειδητότητα. Είναι πολύ ξεκάθαρος σε αυτό: η βραδύτητα τρέφει την προσοχή, η ταχύτητα τη συντρίβει.

Λοιπόν, πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε απλότητα στη ζωή μας και να απολαύσουμε την ομορφιά μιας πιο αργής, πιο σκόπιμης ύπαρξης;

Αποσύνδεση για επανασύνδεση

Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από smartphones και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ένα διάλειμμα από τις οθόνες μπορεί να είναι απίστευτα αναζωογονητικό. Ευτυχώς πλέον, σε περίπτωση που δεν το έχεις ανακαλύψει ήδη, τα κινητά μας δίνουν τη λειτουργία «Focus» στο τηλέφωνό και είναι πολύ χρήσιμο για να ορίζουμε συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και ειδικά το βράδυ για να αποσυνδεθούμε από τη συσκευή μας. Αντίθετα, επιλέγω να διαβάσω ένα βιβλίο, να κάνω μια βόλτα ή απλά να κάθομαι σιωπηλή και να παρατηρώ το περιβάλλον μου. Αυτή η σκόπιμη αποσύνδεση μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε μια πιο βαθιά σύνδεση με τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας.

 

Προσδιορίστε το ουσιαστικό

Όταν σταματάμε, σταματάμε και σκεφτόμαστε τι πραγματικά έχει σημασία στη ζωή μας, είναι πολύ πιο εύκολο να πούμε όχι σε εργασίες και γεγονότα που δεν συμβάλλουν θετικά στη ζωή μας. Η εστίαση σε αυτό που πραγματικά αντηχεί με τις αξίες μου με βοηθά να απλοποιήσω τη ζωή μου και να δημιουργήσω χώρο για ό,τι πραγματικά έχει σημασία.

Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα

Μερικές από τις δεξιότητές της ενσυνειδητότητας που μπορούμε να καλλιεργήσουμε και ενδυναμώσουμε μέσω εκπαίδευσης και πρακτικής είναι η εστίαση της προσοχής, η παρατήρηση με περιέργεια (χωρίς κριτική), η υπομονή, η αποδοχή, η αποδέσμευση και η αβίαστη προσπάθεια. Και πάλι, η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι βελτιώνει την εστίαση και την ηρεμία και μειώνει το στρες και το άγχος.

Αγκαλιάστε την αργή ζωή

Η αργή ζωή είναι να απολαμβάνεις τα απλά πράγματα και να εκτιμάς την ποιότητα έναντι της ποσότητας. Δραστηριότητες όπως η κηπουρική, το μαγείρεμα νέων πιάτων, η ζωγραφική, μου επέτρεψαν να μειώσω το άγχος μου και να είμαι πιο προσεκτική. Όλοι γνωρίζουμε το ρητό λιγότερο είναι περισσότερο, μια φράση που υιοθέτησε ο μινιμαλιστής αρχιτέκτονας Ludwig Mies van der Rohe. Μπορεί να είναι κλισέ, αλλά νομίζω ότι είναι αλήθεια. Το να εστιάσουμε σε λιγότερες εργασίες και να έχουμε λιγότερα εμπόδια μπορεί να μας δώσει περισσότερο χρόνο και περισσότερη ελευθερία στη ζωή μας. Και το να έχεις περισσότερο χρόνο προκαλεί λιγότερο άγχος και απογοήτευση. Μια τεχνική που με βοήθησε πολύ είναι να χρησιμοποιήσω την ερώτηση: “Πρέπει να το κάνω αυτό τώρα;” και μετά αλλάξτε την έμφαση στην ερώτηση. Πρέπει ΕΓΩ να το κάνω αυτό τώρα; Πρέπει εγώ να το ΚΑΝΩ αυτό τώρα; Πρέπει εγώ να το κάνω αυτό ΤΩΡΑ; Αποδεικνύεται ότι τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να το κάνω τώρα.

Έμαθα επίσης ότι σε έναν κόσμο που δοξάζει την ταχύτητα και τη συνεχή δραστηριότητα, η επιβράδυνση και η αγκαλιά της απλότητας είναι απλώς μια πράξη αυτοφροντίδας. Πρόκειται για την ανάκτηση του χρόνου, της ενέργειας και της προσοχής σας για πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία. Κάνει επίσης τη ζωή σας πιο ουσιαστική και γεμάτη. Λοιπόν, πάρτε μια βαθιά ανάσα, κάντε ένα βήμα πίσω και απολαύστε την ομορφιά μιας πιο αργής, απλούστερης ζωής. Το αξίζεις.

Στέλλα Πλιούκα
MSc Ψυχολόγος – Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια