Ως μέρος της συνεχιζόμενης υποστήριξης της ΕΕ προς τους κατοίκους της Γάζας, η Επιτροπή θα παράσχει επιπλέον 25 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό τετραπλασιάζει την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ σε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για τη Γάζα φέτος.

Η νέα βοήθεια θα παρασχεθεί σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για την παροχή βοήθειας που σώζει ζωές, ιδίως με έμφαση στο νερό και την αποχέτευση, την υγεία, τα τρόφιμα και άλλα βασικά είδη.

Ανακοινώνοντας τη χρηματοδότηση σήμερα, ο πρόεδρος φον ντερ Λάιεν είπε: «Σήμερα, μπορώ να ανακοινώσω ότι αυξάνουμε περαιτέρω την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα κατά άλλα 25 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δαπανήσει συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους στη Γάζα. Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Έθνη, για να αφήσουμε περισσότερες νηοπομπές στη Γάζα, μεταξύ άλλων μέσω διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες».

Ιστορικό

Η ΕΕ παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη από το 2000.

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εγκρίθηκαν στις 26 Οκτωβρίου, ζητούσαν συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών διαδρόμων και των παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες.

Η ΕΕ έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση Humanitarian Air Bridge για να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την κρίση, διευκολύνοντας την παράδοση ανθρωπιστικού φορτίου που παρέχεται από εταίρους όπως η UNICEF και διεθνείς οργανισμοί

Από τις 16 Οκτωβρίου, 6 πτήσεις που μετέφεραν περισσότερους από 263 τόνους βοήθειας έφτασαν στην Αίγυπτο. Οι επιχειρήσεις αποσκοπούν στη διευκόλυνση της προκαθορισμένης βοήθειας για την υποστήριξη της ταχείας παροχής βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη στη Γάζα.

Επιπλέον, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ έχει ενεργοποιηθεί για να προσφέρει υποστήριξη για πτήσεις επαναπατρισμού από το Ισραήλ.