Με μεροκάματο και 14,5 ευρώ την ώρα οι εργάτες γεωργίας και δασοκομίας στην Γερμανία, δεν είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί στην Ελλάδα εκλείπουν τα εργατικά χέρια. Οι εργάτες γης στη Χαλκιδική, όπως και σε πολλούς νομούς της χώρας, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση. Εκεί, που πριν από μια δεκαετία περίπου υπήρχαν μετακλητοί από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, και κατέφταναν σε ομάδες για όσο χρονικό διάστημα απαιτούνταν για τις εργασίες, σήμερα οι καλλιεργητές παρακαλούν τους ελάχιστους που έμειναν να δουλέψουν από κοινού, και σε περισσότερες από μια καλλιέργειες ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ελαιοκαλλιέργεια της Χαλκιδικής που κάθε χρόνο «πονάει» στην περίοδο συγκομιδής, με εξαίρεση τη φετινή χρονιά ακαρπίας που δεν ήταν απαιτητική σε εργατικά χέρια.

Από την Ινδία για κτηνοτροφικές εργασίες στη Γαλάτιστα

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τα μέλη του, ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Γαλάτιστας απευθύνθηκε στην Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών που με τη σειρά της διενεργεί επαφές με τρίτες χώρες και διμερείς συμφωνίες, ώστε να έρχονται στην Ελλάδα εργάτες γης. Στη Γαλάτιστα συγκεκριμένα κατέφτασαν 4 άτομα νεαρής ηλικίας 20 με 25 ετών από το Νέο Δελχί, που ζητήθηκαν από δυο κτηνοτροφικές μονάδες για απασχόληση ενάμιση έτους το λιγότερο.

«Τους παρέχουμε στέγη, φαγητό και όλα τα βασικά κατά την διάρκεια παραμονής τους στον τόπο μας, ενώ βάσει νομοθεσίας ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ», τονίζει ο κ. Τσιαρτσιαφλής, πρόεδρος του Συνεταιρισμού. Όπως εξηγεί ο ίδιος, στη συμφωνία που έγινε από την Εθνική Ένωση, μπορούν να προσλάβουν άτομα από την Ινδία, το Βιετνάμ και την Ταϋλάνδη. Η διαδικασία της μετάκλησης ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου εκδόθηκε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης. Έπειτα οι υποψήφιοι μετακλητοί εργάτες παραχώρησαν συνέντευξη και ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την έκδοση βίζας. Έτσι έφτασαν στην Αθήνα και από κει ταξίδεψαν στη Χαλκιδική ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των κτηνοτροφικών μονάδων.

Οι μετακλητοί εργάτες αμείβονται με τον κατώτατο βασικό μισθό, ενώ μόλις περάσει το προβλεπόμενο διάστημα παραμονής τους και ασφάλισής τους στον ΕΦΚΑ, οι εργοδότες μπορούν να συνεχίζουν την εργασιακή σχέση με εργόσημο, κάτι που αποτελεί και πάγιο αίτημα από την πρώτη στιγμή της μετάκλησης.

Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για τη “Μακεδονία της Κυριακής”