Διεκόπη για αύριο η δίκη του 27χρονου αλβανικής καταγωγής, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2022, αφού έχασε τον έλεγχο του οχήματος του παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα μια 21χρονη φοιτήτρια στην οδό Εγνατία στο ύψος της Καμάρας, στη Θεσσαλονίκη.
Νωρίτερα, ο δικηγόρος του κατηγορουμένου υπέβαλε αίτημα αναβολής μέσω συνεργάτη του, καθώς ο ίδιος δεν μπορούσε να παραστεί, με την εισαγγελέα και την Έδρα να απορρίπτουν το αίτημα του, καθώς ο 27χρονος κρατείται προσωρινά. Το δικαστήριο όρισε νέα συνήγορο, ενώ η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει αύριο.

Πρόκειται για μια φονική παράσυρση πεζού που απασχόλησε και συγκίνησε το πανελλήνιο. Μια κοπέλα με καταγωγή από τα Χανιά Κρήτης, ερχόμενη στη Θεσσαλονίκη για να πραγματοποιήσει τις σπουδές της, άφησε την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο. Ο κατηγορούμενος, χωρίς να έχει δίπλωμα οδήγησης, τρέχοντας με 104χλμ/ώρα, μπήκε στο αντίθετο ρέμα κυκλοφορίας τραυματίζοντας την κοπέλα, την οποία στη συνέχεια εγκατέλειψε αιμόφυρτη στο δρόμο κι έσπευσε να εξαφανιστεί με το αυτοκίνητό του

Η παθούσα είχε νοσηλευτεί για 5 ημέρες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, χωρίς, όμως, οι γιατροί να καταφέρουν να τη κρατήσουν στη ζωή.

Ο κατηγορούμενος, ένα χρόνο πριν, ενώπιον της ανακρίτριας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στα γεγονότα παρά μόνο περιορίστηκε να στείλει «θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια». «Δεν είναι η ώρα να δώσω εξηγήσεις», είχε τονίσει.

Ετεροχρονισμένα, όμως, σε υπόμνημα που υπέβαλε για να αναδείξει τις λεπτομέρειες της φονικής παράσυρσης, ανέφερε ότι η 21χρονη φοιτήτρια «πετάχτηκε» μπροστά του με τον ίδιο να αδυνατεί να την αποφύγει.

Αυτόπτες μάρτυρες που είδαν το περιστατικό κι αντίκρισαν την Έμμα αιμόφυρτη κι αβοήθητη στο δρόμο, υποστήριξαν ότι, όχι μόνο ο οδηγός μπήκε στο απέναντι ρέμα κυκλοφορίας, χάνοντας τον έλεγχο του αυτοκινήτου, αλλά αφού την τραυμάτισε μια φορά, έκανε όπισθεν και την χτύπησε εκ νέου εγκαταλείποντάς την βαριά τραυματισμένη στο οδόστρωμα.

«Η συνοδηγός ουδεμία ευθύνη φέρει»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκείνο το μοιραίο βράδυ, συνοδηγός του 27χρονου υπήρξε μια -τότε- 19χρονη κοπέλα, η οποία με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που τη βάρυναν, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στο βούλευμα «για το επίδικο τροχαίο δυστύχημα η δεύτερη κατηγορούμενη ουδεμία ευθύνη φέρει».

Μεταξύ άλλων στο βούλευμα αναφέρεται ότι, «επέβαινε ως συνοδηγός σε ένα όχημα την κίνηση του οποίου – κατ’ επέκταση – αδυνατούσε να ορίσει. Η ακινητοποίηση του οχήματος (προκειμένου οι επιβαίνοντες σε αυτό να προσφέρουν τη βοήθεια τους στην παθούσα ) ήταν αποκλειστική απόφαση του οδηγού ο οποίος όχι μόνο δεν έπραξε τα δέοντα αλλά αντιθέτως έφυγε από τον τόπο του δυστυχήματος, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα και εγκαταλείποντας εν τέλει την από τον ίδιο τραυματισθείσα πεζή».

Το Συμβούλιο απάλλαξε την συνοδηγός λαμβάνοντας υπόψιν το νεαρό της ηλικία της, αλλά, της αδυναμίας της να πράξει τα δέοντα, καθώς και της αυτόβουλης επιθυμίας της να βοηθήσεις τις Αρχές. «Δεδομένων του νεαρού της ηλικίας της κατηγορουμένης και της αυταπόδεικτης αδυναμίας της διαχείρισης κρίσιμων καταστάσεων, της έλλειψης – κατά τον κρίσιμο χρόνο- δυνατότητας επιλογής του δέοντος (το οποίο εύλογα αγνοούσε, με τη νομική του όρου έννοια, παρά επιθυμούσε να ενεργήσει ανθρώπινα και κατά το ηθικό δέον), του σοκ που υπέστη από τη βιαιότητα του γεγονότος που εκτυλίχθηκε όλως αιφνιδίως μπροστά της, και κυρίως της εν τέλει (έστω και ετεροχρονισμένα) αυτόβουλης και αυθόρμητης προσέλευσης της στις αστυνομικές αρχές με αδιαμφισβήτητο σκοπό να συνδράμει στο έργο αυτών, δεν θα πρέπει να απαγγελθεί κατηγορία εναντίον της»…

Αμάξι «πύραυλος» 

Όπως διαπιστώθηκε μετά την τεχνική πραγματογνωμοσύνη, το επίδικο όχημα παρουσίαζε αποκλίσεις από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή προκειμένου να πολλαπλασιαστεί η ιπποδύναμη του. Ειδικότερα, όπως είχε γίνει γνωστό, το όχημα ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα που έφτανε τα 104 χλμ/ ώρα ενώ το επιτρεπόμενο όριο είναι 50 χλμ/ ώρα που προβλέπεται για κατοικημένη περιοχή. Όταν ο οδηγός αντιλήφθηκε την κίνηση της πεζής φοιτήτριας φρενάρισε απότομα και το αυτοκίνητο άρχισε να “σέρνεται” πάνω στο δρόμο, πλαγιολισθένοντας προς τα αριστερά. Στη συνέχεια προσέκρουσε πάνω σε σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Ο 26χρονος διώκεται για επικίνδυνη οδήγηση με αποτέλεσμα τον θάνατο, για εγκατάλειψη τροχαίου και οδήγηση χωρίς δίπλωμα.

«Το παιδί μας δε γυρίζει πίσω»

Έξω από το δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, μετά τη διακοπή της δίκης, ο πατέρας της αδικοχαμένης Έμμας, σχολίασε ότι, «το παιδί μας δεν γυρίζει πίσω. Κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να μας τη φέρει πίσω. Πρέπει, όμως, να τιμωρηθεί αυτός για το κακό που έχει κάνει και αυστηρά για παραδειγματισμό γιατί εκεί έξω κυκλοφορούν και άλλοι. Κινδυνεύει και το άλλο μου παιδί, κινδυνεύουν και τα δικά σας. Αν τον είχα μπροστά μου δεν θα ήθελα να του πω κάτι, ούτε να τον δω δεν ήθελα».

Η μητέρα της αδικοχαμένης φοιτήτριας, αναφέρθηκε στο βούλευμα του Συμβουλίου με το οποίο απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες η 19χρονη συνοδηγός. « Θα το ξαναπώ για άλλη μία φορά, στο αμάξι δεν ήταν μόνο ένας. Ήταν δυο. Ο οδηγός και η ηθική αυτουργός που αυτή τη στιγμή προστατεύεται για κάποιους λόγους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

makthes.gr