Σημαντικά στοιχεία για την αγορά ακινήτων στη Χαλκιδική παρουσιάστηκαν στη 2η Real Estate Expo North που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή 10 έως την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ-HELEXPO. Εκεί, ο Σύλλογος Μεσιτών Χαλκιδικής μίλησε για τη Χαλκιδική σήμερα και για το ρόλο του μεσίτη στην ανάδειξη του ακινήτου και της περιοχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο είχε η έρευνα της αγοράς ακινήτων στη Χαλκιδική που έχει διενεργηθεί για λογαριασμό του Συλλόγου.

Για την έρευνα αντλήθηκαν και θα παρουσιαστούν στοιχεία της χρονιάς που διανύουμε και όχι απαραίτητα σε σύγκριση με το 2022 αλλά ως δεδομένα προς παρατήρηση και συμπεράσματα. Η έρευνα ήταν μεικτή και έγινε μέσω διαδικτύου με συμμετέχοντες τα μέλη του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, που συνολικά είναι 52. Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Χαλκιδικής είναι ο τέταρτος πανελλαδικά σε αριθμό μελών.

Ένα από τα πρώτα στοιχεία που δίνει η έρευνα είναι ότι το 66,7% των ακινήτων που πουλήθηκαν είναι οικίες. Το 4,8% αφορά επαγγελματικά ακίνητα και μόλις το 28,6% αφορά γη. Ο Βασικός σκοπός αγοράς κατοικίας των ενδιαφερομένων επενδυτών είναι 63% εξοχικό και 29,6% επενδυτικό, ενώ ένα 7,4% αφορά κύρια κατοικία. Τα περισσότερα ακίνητα, μεταχειρισμένα από 16 ως 20 έτη, με αποτέλεσμα βάσει της έρευνας, το 61,5% να χρειάζονται τεχνικές παρεμβάσεις.

Το 40% των ακινήτων που πουλήθηκαν είχαν μέση τομή ζώνης 1500-2000/τ.μ. Την ίδια στιγμή, κανένα ακίνητο Golden Visa δεν μπόρεσε να δώσει το 60% των μεσιτικών γραφείων.

 

Έλληνες και Βαλκάνιοι κινούν την αγορά ακινήτων

Αναμενόμενο για τους μεσίτες φάνηκε να είναι το αποτέλεσμα της έρευνας που αναδεικνύει τους Έλληνες στην κύρια αγοραστική δύναμη για τα ακίνητα, με τα Βαλκάνια να ακολουθούν συνολικά. Έτσι οι εκπρόσωποι του μεσιτικού κλάδου, κατά 40% εκτιμούν ότι η αγορά ακινήτων έχει ανοδικές τάσεις και το 35% τη βλέπουν σταθερή.  Το 76,2% των μεσιτών βλέπει επίσης ανοδική την τάση των τιμών πώλησης των ακινήτων.

Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κτηματομεσιτικά γραφεία, η έρευνα αποκαλύπτει πως για τη Χαλκιδική, βασικό πρόβλημα είναι η παραμεσιτεία (22,4%). Ακολουθεί το ΤΑΠ (Τοπική Αυτοδιοίκηση), το Κτηματολόγιο και το Δασαρχείο. Όπως τόνισε ο Κώστας Καρούλης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών, οι καθυστερήσεις της αρχαιολογίας είναι επίσης τροχοπέδη στις αγοροπωλησίες, σε περιοχές όπως είναι η Κασσάνδρα με έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

 

Αθροιστικά το 33,3% των μελών του Συλλόγου που θεωρεί ότι δεν βοήθησε, και το 33,3% που πιστεύει ότι καθόλου δεν βοήθησε ο Κρατικός Μετασχηματισμός στις αγοροπωλησίες, δείχνει ότι οι όποιες αλλαγές προωθεί το κράτος, δεν κατέστησαν ούτε ευκολότερη ούτε ταχύτερη την έκδοση δικαιολογητικών που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί μια αγοροπωλησία. Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γρηγόρης Στοιβαχτάρης, υπάρχουν συμβόλαια που από τον Φεβρουάριο που δόθηκε η προκαταβολή, ολοκληρώθηκαν μετά το καλοκαίρι λόγω των παραπάνω κωλυμάτων. Συμπερασματικά όμως, ο ίδιος τόνισε, ότι «τα πράγματα δεν είναι ρόδινα για τους νέους συναδέλφους».