Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε την Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023, στην Αθήνα ο βουλευτής Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος με τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Μύρωνα Φλουρή.

Η ατζέντα της συζήτησης επικεντρώθηκε στον τομέα του Τουρισμού, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της πολυεπίπεδης ανάπτυξης της Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν:

-Το Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού.

–  Η συνδρομή του Υπουργείου Τουρισμού, μέσω γνωμοδοτήσεων, στην προώθηση και επίλυση ζητημάτων συναρμοδιότητάς του, όπως το ζήτημα της αδειοδότησης της λειτουργίας των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή της Ολυμπιάδας.

Ιδιαίτερα εκτενής συζήτηση και ενημέρωση έγινε για τις τρέχουσες και επερχόμενες Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ), οι οποίες είναι:

–  «Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων». Στόχος του προγράμματος ενισχύσεων είναι, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση της υποδομής των υφιστάμενων τουριστικών λιμένων, η ενεργειακή/πράσινη αναβάθμιση των υποδομών, η ψηφιοποίηση των εγκαταστάσεων/υπηρεσιών των τουριστικών λιμένων, η κατασκευή/ αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ώστε να είναι προσβάσιμες σε όλους τους επισκέπτες.

–  «Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες». Στόχος του προγράμματος ενισχύσεων είναι, μεταξύ άλλων, η βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες και των συναφών με αυτές εγκαταστάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση από όλους τους επισκέπτες στον προορισμό.

«Ορεινός τουρισμός»: Στόχος του προγράμματος ενισχύσεων είναι, μεταξύ άλλων, η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για την αναβάθμιση των υποδομών των ορειβατικών καταφυγίων, των χιονοδρομικών κέντρων και των ορεινών μονοπατιών, με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης χειμερινής τουριστικής περιόδου και πιο ελκυστικών ευκαιριών για τον ορεινό τουρισμό που θα είναι επωφελείς για ολόκληρη την περιοχή με παράλληλη επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων.

«Οι Αγροδιατροφικές δράσεις στο πλαίσιο ενίσχυσης του αγροτουρισμού». Στόχος του προγράμματος ενισχύσεων είναι, μεταξύ άλλων, η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για δραστηριότητες που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή και το πολιτιστικό περιβάλλον των αγροτικών περιοχών, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και τοπική γαστρονομία, καθώς και την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας και εστίασης.

Ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης υπογράμμισε την ανάγκη για στενή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφτεί ο ίδιος την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να συζητηθεί ένας πιθανός νέος σχεδιασμός για τον τουρισμό, ο οποίος θα διαμορφωθεί μετά από διάλογο με τις νέες Αυτοδιοικητικές Αρχές Α’ και Β’ Βαθμού.