Ομιλητής στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με αντικείμενο την πρόταση του Κ.Κ.Ε. περί σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών, ήταν ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κ. Πάνας Απόστολος.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Πάνας τόνισε πως «οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τραγικό συμβάν των Τεμπών πρέπει να διερευνηθούν με διαφάνεια και σοβαρότητα», επισημαίνοντας ότι «στα αυτονόητα καθήκοντα ενός σύγχρονου Κράτους, πρωταγωνιστεί η λήψη κάθε αναγκαίου προληπτικού μέσου προς αποτροπή κάθε ενδεχόμενου πραγματικού κινδύνου και κάθε πιθανότητας απώλειας του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι του οργανωμένου Κράτους  ως συλλογικού εγγυητή της ασφάλειας και της ζωής τους».

Επιπροσθέτως, ανέδειξε ότι «η Ελλάδα, σύμφωνα με τις δύο τελευταίες διετείς εκθέσεις (2020, 2022) για την Ασφάλεια και τη Διαλειτουργικότητα Σιδηροδρόμων στην Ε.Ε. του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ERA), ήταν σταθερά πρώτη στο δείκτη θνησιμότητας ανά σιδηροδρομικά χιλιόμετρα, ενώ το Βρετανικό Γραφείο Οδικού Δικτύου σε έκθεσή του αναφέρει ότι, οι σιδηρόδρομοι Ελλάδος καταγράφουν μακράν τον υψηλότερο κίνδυνο για τους επιβάτες μεταξύ των ετών 2017-2021».

«Παρόλο που από το 2014 υπογράφηκε η σύμβαση για την αποκατάσταση των συστημάτων τηλεδιοίκησης στο δίκτυο, η υλοποίηση του έργου δεν υπήρξε ομαλή, καθώς δεν τηρήθηκαν αποκλειστικές προθεσμίες για την παράδοση τμημάτων προς χρήση, χωρίς ο ανάδοχος να έχει ολοκληρώσει εγκεκριμένες μελέτες και το έργο παρέμεινε στάσιμο, προκαλώντας και την εμπλοκή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία εντόπιζε καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της σύμβασης, αλλά και αναγνώριζε την ύπαρξη συγκεκριμένων ευθυνών», υπογράμμισε ο Βουλευτής.

Εν κατακλείδι, ο κ. Πάνας τεκμηρίωσε ότι «η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που κατέθεσε το Κ.Κ.Ε., είναι φανερό ότι οδηγεί στη διάχυση των ευθυνών, υποβαθμίζοντας την ανάγκη για άμεση και κατά προτεραιότητα διερεύνηση και καταλογισμό των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών. Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ζητάμε να συσταθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, καθώς η αλήθεια και η δικαιοσύνη στην πρωτόγνωρη αυτή τραγωδία, αποτελεί ηθικό χρέος προς τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας και τις οικογένειές τους, δεν αποτελεί πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και μικρόψυχων πρακτικών. Δεν δίνουμε διέξοδο διαφυγής στα πολιτικά πρόσωπα, για τις ευθύνες των οποίων υπάρχει πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα».

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εισήγηση του κ. Πάνα στον κατωτέρω σύνδεσμο: