Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ τιμά εκείνους που αγωνίστηκαν ενωτικά και χωρίς αποκλεισμούς για να αναδείξουν το όραμα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», τονίζουν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ στο μήνυμα για το Πολυτεχνείο. Ειδικότερα:

«Οι αξίες της χώρας μας κλονίστηκαν το βράδυ που το τεθωρακισμένο άρμα κατέρριπτε την πύλη του Πολυτεχνείου. Επρόκειτο για την ύστατη προσπάθειά ενός φαύλου και αυταρχικού καθεστώτος, να καταστείλει διά της βίας τα φρονήματα και τον ιδεαλισμό των φοιτητριών και των φοιτητών, που με σθένος και γενναιότητα στάθηκαν απέναντί του. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την ιστορική τομή που είχε ανάγκη η χώρα, στο δρόμο της επανόδου προς τη Δημοκρατία και διαμόρφωσε τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μας», αναφέρεται στο μήνυμα των πρυτανικών αρχών.

«Σήμερα, 50 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μήνυμά του παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ. Σήμερα, η δημοκρατία μας, η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών και η ακαδημαϊκή ελευθερία έχουν εδραιωθεί. Τα ιδανικά όμως που οδήγησαν τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας στις πύλες του Πολυτεχνείου, συνεχίζουν να υπάρχουν, με πολλές πτυχές της ακαδημαϊκής μας ζωής να έχουν τις απαρχές τους σε εκείνες τις ημέρες του Νοέμβρη. Ως το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, τιμούμε τη Μνήμη των θυμάτων, των φοιτητών και των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, τιμούμε τη Μνήμη όλων εκείνων που ενώπιον του φόβου δεν πτοήθηκαν, που τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημά τους. Το Πολυτεχνείο είναι εδώ και αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο ελπίδας και μας υπενθυμίζει ότι ένας καλύτερος κόσμος δεν χαρίζεται, αλλά διεκδικείται», επισημαίνεται.