Στο ΣτΕ κρίνεται σήμερα η τύχη του δρόμου Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, ένα έργο που προβλέπει την ανακατασκευή τμήματος της οδού από το ύψος της Βούλγαρη ως και τον ανισόπεδο κόμβο της Θέρμης. Η προσφυγή έγινε από τις εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό αναδόχου που ζήτησαν την ακύρωση του αποτελέσματος της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η δημοπράτηση έγινε την άνοιξη του 2023 και οι εταιρίες που συμμετείχαν ήταν τρεις. Μετά τον διαγωνισμό η μια εταιρία στράφηκε κατά του μειοδότη για να φτάσουν λίγο μετά στο ΣτΕ.

Αυτό που πιέζει την κατάσταση σύμφωνα και με τον αντιπεριφερειάρχη υποδομών Πάρι Μπίλλια είναι το γεγονός ότι τα 30 εκατομμύρια του έργου προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και πρέπει να απορροφηθούν. Συνεπώς οι όποιες καθυστερήσεις δεν πρέπει να υπερβούν τον μήνα, ώστε το αργότερο τον Γενάρη να έχουν ξεκνήσει οι εργασίες.

Οι λεπτομέρειες του έργου

Πρόκειται για μια παρέμβαση της οποίας οι μελέτες ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, στοχεύοντας στην ασφαλή μετακίνηση των διερχόμενων, καθώς ο δρόμος θα έχει τα στοιχεία κλειστού αυτοκινητόδρομου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίλλια, οι φορείς ήδη είχαν οχλήσεις από την Τροχαία, που χρόνια τώρα μάχεται με τις πληγές του εν λόγω δρόμου. Το παράπλευρο οδικό δίκτυο «διαθέτει» σήμερα σχεδόν 15 άτυπες συνδέσεις με τον κεντρικό δρόμο, κάτι που καθιστά επικίνδυνο το σύνολο του οδικού άξονα. Οι ταχύτητες που αναπτύσσονται είναι μεγάλες και δεν είναι λίγα τα τροχαία ατυχήματα που έχουν σημειωθεί.

Η νέα κατασκευή του κλειστού αυτοκινητόδρομου προβλέπει 4 κόμβους.

  • Ανακατασκευή του ανισόπεδου κόμβου στην έξοδο από τον Φοίνικα (Μαρίνου Αντύπα) προς τη Μουδανιών.
  • Νέο κόμβο στο Mediterranean Cosmos
  • Νέο ανισόπεδο κόμβο πριν από τον ανισόπεδο κόμβο της Θέρμης, για τη σύνδεση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων
  • Ανακατασκευή του υφιστάμενου κόμβου στη Θέρμη και κατάργηση του φωτεινού σηματοδότη