Ως ο καλύτερος φορέας υποδοχής πρακτικής άσκησης για το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 βραβεύτηκε φέτος η εταιρεία επεξεργασίας τροφίμων ARI Foods, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Το βραβείο παραλαμβάνει, εκ μέρους της εταιρίας ARI FOODS η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, Βίκυ Γράβου

Η βράβευση δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός καθώς πίσω της κρύβεται ολόκληρη η φιλοσοφία της εταιρείας, που επενδύει στην πρακτική άσκηση και τους νέους.

Από την τελετή βράβευσης στο ΑΠΘ

Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί που δείχνουν την έκταση της εφαρμογής του θεσμού της πρακτικής άσκησης στην ARI Foods αλλά και πως η πρακτική άσκηση αποτελεί για την ARI Foods βασική πηγή τροφοδότησης της εταιρίας με νέα, δυναμικά και ελπιδοφόρα στελέχη.

Η Πρακτική Άσκηση στην ARI Foods σε αριθμούς

  • 8 έτη εφαρμογή της πρακτικής άσκησης
  • αριθμός πρακτικών ασκήσεων: 50
  • αριθμός διακράτησης: 42%
  • αριθμός μόνιμων θέσεων πρακτικής άσκησης: 5

Όμως πέρα από τους αριθμούς υπάρχουν πάρα πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά που αθροίζουν την πραγματική αξία της πρακτικής άσκησης τόσο για τον ασκούμενο όσο και για την εταιρία και τα στελέχη της που φιλοξενούν και καθοδηγούν  τους ασκούμενους.

Η πρακτική άσκηση είναι η 1η ευκαιρία να φορέσεις την «στολή» εργασίας του επαγγέλματος που πιθανόν από πολύ μικρή ηλικία ονειρευόσουν να φορέσεις και μόχθησες να τα καταφέρεις ήδη από τις εισαγωγικές εξετάσεις μέχρι και όλη την διάρκεια των σπουδών.

Η πρακτική άσκηση είναι η 1η ευκαιρία να εφαρμόσεις στην πράξη κάποιες από τις γνώσεις που αποκόμισες από τις σπουδές σου. Η ικανοποίηση που νιώθεις, όταν διαπιστώνεις ότι οι θεωρητικές σου γνώσεις μετατρέπονται σε πρακτική εφαρμογή και παράγουν έργο, δύσκολα μπορεί να περιγραφεί.

Η πρακτική άσκηση είναι η 1η ευκαιρία να γνωριστείς και να αναπτύξεις αυτά που η σύγχρονη εκδοχή του management χαρακτηρίζει ως “soft skills”. Πως επικοινωνώ με τους συναδέλφους μου, τι σημαίνει ιεραρχία, πως απευθύνομαι στους managers μου, πως γίνομαι ένα αποτελεσματικό μέλος μια ομάδας, πως μεταδίδω τις απαραίτητες πληροφορίες χωρίς «θόρυβο», πως διαχειρίζομαι την πίεση, πως ζητώ βοήθεια, πως μαθαίνω από τα λάθη μου.

Η πρακτική άσκηση όμως δεν αποτελεί ευκαιρία μόνο για τον ασκούμενο, αποτελεί σημαντική ευκαιρία και ωφέλεια για την εταιρία που φιλοξενεί τους ασκούμενους.

Οι ασκούμενοι ασχολούνται με σημαντικής μαθησιακής αξίας, για τους ίδιους, εργασίες απελευθερώντας χρόνο από τα στελέχη της εταιρίας ο οποίος θα επενδυθεί σε πιο επιτελικές εργασίες.

Πολλές φορές η πρακτική άσκηση αποτελεί άσκηση και για τα ίδια τα στελέχη της εταιρίας. Για πολλά στελέχη η διαχείριση ενός ασκούμενου αποτελεί την 1η εργασιακή εμπειρία δημιουργίας ομάδας και καθοδήγησης υφισταμένου. Έτσι λοιπόν δίνεται η δυνατότητα στα στελέχη της εταιρίας να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες και από την άλλη μεριά η εταιρία έχει την ευκαιρία να διακρίνει ποια από τα στελέχη της είναι δυνητικά οι επόμενοι team leaders.

Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει μία εταιρία από την πρακτική άσκηση δεν σταματούν εδώ. Πολλά από αυτά είναι παράπλευρα και λειτουργούν υποσυνείδητα. Η παρουσία νέων ανθρώπων στο εργασιακό περιβάλλον προσδίδει ζωντάνια, φρεσκάδα, νέες ιδέες. Η εταιρία έρχεται σε επαφή με τις νέες γενιές που σταδιακά θα εισέρχονται στο δυναμικό της. Οι νέες γενιές έχουν άλλες συνήθειες, άλλες απαιτήσεις, άλλον τρόπο σκέψεις. Μέσω της πρακτικής άσκησης η εταιρία γνωρίζει τις νέες γενιές, τις διαβάζει και μαθαίνει πως να τις διαχειριστεί, πως θα δημιουργήσει το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον για αυτές και πως θα εκμεταλλευτεί με τον βέλτιστο τρόπο τα ιδιαίτερα ταλέντα και ικανότητες, ιδίως ψηφιακές, που αυτές φέρουν.

Στην ARI Foods η πρακτική άσκηση είναι θεσμός δεν είναι απλά μία θέση εργασίας χαμηλού κόστους. Κάθε θέση πρακτικής άσκησης στην ARI Foods έχει την δική της περιγραφή, τα δικά της καθήκοντα. Φροντίζουμε ο κάθε ασκούμενος να εκπαιδεύεται από τον ασκούμενο που μέχρι πρότινος κατείχε την θέση.

Στην ARI Foods μέσω της πρακτικής άσκησης αναζητούμε τους νέους μας συναδέλφους, τους νέους άξιους συνοδοιπόρους μας“, αναφέρει η ανώτατη διοίκηση της εταιρείας.