Το μάθημα της Γλώσσας της ΣΤ’ τάξης ήταν μόνο η αφορμή για να καλέσουνε στο Δημοτικό Σχολείο Καλυβών-Γερακινής τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών, τους παππούδες τους!

Όλοι έχουμε περάσει από αυτή την τρυφερή ηλικία άλλωστε και θυμόμαστε πως η γιαγιά και ο παππούς μας ήταν εκείνοι οι οποίοι μας έλεγαν πολλές ιστορίες για την ζωή τους, την δύσκολη εποχή που έζησαν, τις συνθήκες διαβίωσης, και τον καθημερινό τους αγώνα για τα προς το ζην. Ήταν εκείνοι οι άνθρωποι οι αληθινοί, με τη μεγάλη και ζεστή καρδιά που μας αγαπούσαν πραγματικά και κάθε φορά περίμεναν να μας δουν με ανυπομονησία.

Έτσι είναι οι γιαγιάδες και οι παππούδες. Γλυκύτατοι άνθρωποι. Γι’ αυτό και στο Δημοτικό Σχολείο Καλυβών-Γερακινής υπήρξε η σκέψη να τους καλέσουν για μία μικρή, ουσιώδη όμως συνέντευξη. Ο κύριος Βασίλης και ο κύριος Νίκος  ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά στην πρόσκληση του σχολείου και έτσι όλοι μαζί, είχανε την τύχη να ακούσουνε από τα χείλη τους μοναδικές ιστορίες για τα παιδικά, μαθητικά τους χρόνια. Μάθανε για τον τρόπο ζωής τους, τις διατροφικές τους συνήθειες αλλά και μοναδικές λεπτομέρειες για τον τόπο στον οποίο ζουν.

Όπως εξηγεί η διευθύντρια του σχολείου Μαρία Τσάκωνα και οι δυο παππούδες μίλησαν για την ζωή τους, για τις δουλειές που έκαναν τότε, για τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν και αν η σημερινή εποχή της εξέλιξης είναι καλύτερη από την δική τους εποχή. «Μάθαμε πολλά χρήσιμα πράγματα από τους δυο παππούδες και έχουμε σκοπό να επεκτείνουμε αυτή τη δράση. Σε επόμενο στάδιο θα πάμε να βιντεοσκοπήσουν τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι τότε για τις δουλειές τους, γιατί ξέρετε είναι πολλοί αυτοί που τα έχουν κρατήσει και τα φυλάνε ως μία γλυκιά ανάμνηση!, τονίζει η κα. Τσάκωνα.

Ο κύριος Βασίλης και ο κύριος Νίκος είναι γέννημα θρέμμα κάτοικοι τις περιοχής,  παππούδες δύο κοριτσιών της ΣΤ’ τάξης που έχουν ζήσει και τα καλά και τα στραβά τούτης της ζωής. «Και οι δυο άνθρωποι αυτοί μάς γύρισαν πίσω στον χρόνο και τα παιδιά,  έμαθαν πολλά και χρήσιμα πράγματα. Ο ένας από τους δυο παππούδες μάλιστα ήταν τόσο ομιλητικός και γνώστης πολλών θεμάτων, που σκεφτόμαστε να τον “χρησιμοποιήσουμε” και σε άλλες παρόμοιες δράσεις μας», σημειώνει η κα. Τσάκωνα.

Ο ρόλος των παιδιών ήταν καταλυτικός, συμμετέχοντας ενεργά σε όλη τη συνέντευξη. «Τα ίδια τα παιδιά παιδιά έκαναν ερωτήσεις και έπαιρναν απαντήσεις. Είχαν προετοιμαστεί καλά για τις ερωτήσεις τους, τις οποίες σκέφτηκαν τα ίδια και έκαναν έτσι έναν εποικοδομητικό διάλογο με τον κύριο Βασίλη και τον κύριο Νίκο που τους άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις!», λέει η διευθύντρια  του σχολείου.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια, όπως και σε άλλες ανάλογες δράσεις το παρών έδωσε ο δάσκαλος των παιδιών, Γιάννης Παπανικήτας. «Έχουμε την τύχη να έχουμε στον σχολείο μας τον Γιάννη τον Παπανικήτα, έναν αξιόλογο άνθρωπο και δάσκαλο, πρωτοπόρο σε ιδέες και δράσεις. Ο ίδιος βιντεοσκοπούσε όλη αυτή την συνέντευξη, και ο ίδιος θα συνεχίσει ακούραστος όλο αυτό το έργο, με την βιωματική μάθηση των παιδιών», τονίζει η κα. Τσάκωνα.

Μιλώντας στο XalkidikiPolitiki ο Γιάννης Παπανικήτας, ο δάσκαλος που ξεκίνησε αυτή τη δράση και που έχει σκοπό να την συνεχίσει  είπε χαρακτηριστικά: «Τα βιβλία της Γλώσσας ειδικά, μας δίνουν την αφορμή πολλές φορές να ασχοληθούμε με θέματα τα οποία ναι μεν ζούμε καθημερινά, αλλά όχι στην πραγματική τους διάσταση. Το μάθημα της Γλώσσας έχει τέτοια άσκηση με συνέντευξη από έναν ήρωα και εμείς αποφασίσαμε να την πραγματοποιήσουμε. Επιλέξαμε τους παππούδες, γιατί πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ ψηλά στα μάτια των παιδιών, είναι οι ήρωες τους».

Ο κ. Παπανικήτας εξηγεί πως αυτή η δράση δεν τελειώνει εδώ, αλλά θα συνεχιστεί με πολλές εκπλήξεις: «Θα πάμε να βιντεοσκοπήσουμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν πολλοί από τους παππούδες των παιδιών, -εκείνα τα δύσκολα χρόνια της ζωής τους-, για να μάθουν τα παιδιά την χρησιμότητα τους και έπειτα θα το επεκτείνουμε…».

«Η αλήθεια είναι ότι μαζί με τα παιδιά, μάθαμε και εμείς οι μεγαλύτεροι πράγματα πολύ ενδιαφέροντα. Τα παιδιά ήταν πολύ χαρούμενα γι’ αυτή την δράση και το ίδιο φάνηκε και για τους παππούδες, οι οποίοι έφυγαν από την αίθουσα χαμογελαστοί και ενθουσιασμένοι!», καταλήγει ο κ. Παπανικήτας.