Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής ενόψει του σημερινού βαρομετρικού χαμηλού που αναμένεται να επηρεάσει και την περιοχή της Χαλκιδικής.

Όπως σημειώνει στο Xalkidiki Politiki ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕΧ Λοκοβίτης Δημήτρης «έχει βγει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, το οποίο το έχουμε προωθήσει στους αρμόδιους φορείς, ενώ παράλληλα έχουμε ενημερώσει και τους εργολήπτες, που περιλαμβάνονται στο μητρώο της ΠΚΜ, να βρίσκονται σε επιφυλακή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, για τον τακτικό αποχιονισμό λειτουργεί η σύμβαση έργου της ΠΕΧ που χειρίζεται η υποδιεύθυνση των τεχνικών υπηρεσιών της. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ενεργοποιείται το μητρώο εργοληπτών της ΠΚΜ και η δαπάνη προέρχεται αντίστοιχα από έκτακτα χρήματα

Σε αυτό το πλαίσιο, χθες Παρασκευή 24 Νοεμβρίου το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας προχώρησε στον αναγκαίο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό στην ΠΕΧ, κατά την  περίοδο 2023-2024. Το παρών στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στον Πολύγυρο, έδωσαν σύσσωμοι οι αρμόδιοι φορείς συμπεριλαμβανομένων του Διοικητή της Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής.

«Είμαστε όλοι έτοιμοι για την αντιμετώπιση των φαινομένων», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Λοκοβίτης σημειώνοντας πως σε αυτές τις περιπτώσεις περιπολικά της Αστυνομίας επιτηρούν τα «επικίνδυνα» σημεία και σε περίπτωση που χρειαστεί ειδοποιούν την Πολιτική Προστασία και τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕΧ. Ακολούθως, ειδοποιούνται και οι εργολήπτες προκειμένου να επιχειρήσουν σε οποιοδήποτε σημείο χρειαστεί.

«Από εμπειρία γνωρίζουμε και εμείς και η Τροχαία τα ‘επικίνδυνα’ σημεία όπου συνήθως εντοπίζονται οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, οπότε έχουμε μια αγαστή συνεργασία με τις υπηρεσίες και μία επαρκή ροή πληροφοριών προκειμένου να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτά τα φαινόμενα» καταλήγει ο επικεφαλής της ΠΠ της ΠΕΧ.