Φωτογραφία Αρχείου

Η αντιμετώπιση της οικογενειακής βίας αλλά και η αυστηροποίηση των ποινών -ιδίως κακουργηματικού χαρακτήρα– είναι δύο ακόμη ζητήματα που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείο Δικαιοσύνης με το οποίο τροποποιείται ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.

Σύμφωνα με τον Γ. Φλωρίδη, ορίζεται το «απόλυτο ακαταδίωκτο ακόμα και στις αστικές αξιώσεις στους επαγγελματίες που λαμβάνουν γνώση τέτοιων περιστατικώνπου έρχονται σε επαφή και διατάζουν να τα αναφέρουν για να μην γίνουν θύματα αντεκδίκησης. Όσοι από τη φύση της δουλειάς τους έρχονται σε επαφή με τέτοια περιστατικά θα έχουν την απόλυτη προστασία του νόμου».

Στο Σχέδιο νόμου γίνεται ρητή αναφορά και στην ψυχολογική βία, καθώς -σύμφωνα με τον Γ. Φλωρίδη- «αν ο δράστης της ενδοοικογενειακής ψυχολογικής βίας είναι γονέας μπορεί να οδηγήσει και σε αφαίρεση γονικής μέριμνας». Ενώ αν η βία τελείται ενώπιον ανηλίκου, ο τελευταίος «θεωρείται έμμεσο θύμα και για την προστασία της ψυχολογίας του, θεωρείται διακεκριμένη περίπτωση και τιμωρείται βαρύτερα».