ASTYNOMIKH DIEYTHINSI

Ραγδαίες φαίνεται πως θα είναι οι εξελίξεις στον Πολύγυρο μετά και τηνποινική δίωξη για υπεξαίρεση και απάτη που ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Χαλκιδικής στην υπόθεση με τους 80 τόνους χαμένου λαδιού από τον Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό. Έπειτα από την έρευνα στην οποία προχώρησε η Ασφάλεια Πολυγύρου σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης, της απάτης και παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος, στον ελαιοκομικό συνεταιρισμό.

Ο συνήγορος των ελαιοπαραγωγών Θανάσης Γιοβανούδας θεωρεί ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δικαιώνει τις θέσεις του ιδίου και των παραγωγών, που από την πρώτη στιγμή δεν πίστεψαν την περίπτωση της κλοπής όπως είχε καταγγελθεί από το Δ.Σ. του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού, αλλά μίλησαν για υπεξαίρεση. «Είναι πολύ σημαντικό και δεν προκύπτει αβίαστα, ούτε πρέπει να απαξιώνεται το γεγονός ότι η αστυνομία στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για υπεξαίρεση και απάτη», τονίζει ο ίδιος, εκπροσωπώντας 30 ελαιοπαραγωγούς-μέλη του Συνεταιρισμού.

«Όλα φαντάζουν εξωπραγματικά», λέει ο νομικός σύμβουλος του Δ.Σ.

Νομικός σύμβουλος του Συνεταιρισμού εδώ και 15 χρόνια ο δικηγόρος Θωμάς Καπλάνης αρνείται όλες τις κατηγορίες που φέρεται να αποδίδονται στο Δ.Σ. του Συνεταιρισμού. «Το πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από ανθρώπους ευυπόληπτους, επαγγελματίες και αγαπητούς, με χρόνια προσφορά στα κοινά του τόπου. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιος από όλους μπορεί να προέβη στα όσα αναφέρονται», τόνισε ο κ. Καπλάνης.

Ο δικηγόρος του Συνεταιρισμού αναφέρει επίσης ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του Δ.Σ. διαπίστωσε πως είχε γίνει παραβίαση στις πόρτες των εγκαταστάσεων στον Συνεταιρισμό και στη συνέχεια είδαν όλοι έκπληκτοι ότι έλειπαν ποσότητες ελαιολάδου από τις δεξαμενές. «Αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως υπεξαίρεση. Και θα φανεί στην πορεία», δήλωσε ο κ. Καπλάνης.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν από τον Συνεταιρισμό, στα τέλη Ιουλίου, ο υπάλληλος που απασχολείται εκεί ρωτήθηκε για τις ποσότητες ελαιολάδου και είπε ότι υπάρχουν 50 τόνοι στις τέσσερις δεξαμενές όπου φυλάσσονται όλες οι ποσότητες. Έκτοτε κάποιοι παραγωγοί πήραν το λάδι τους συνολικής ποσότητας περίπου 15 τόνων, μια διαδικασία που καταγραφόταν σε βιβλία.

Δυο βράδια πριν από την αρχικά κατατεθείσα μήνυση ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού έλεγξε τις εγκαταστάσεις όπως τακτικά έκανε, για να διαπιστώσει ότι υπήρξε παραβίαση. Όταν τη μεθεπόμενη ελέγχθηκαν και οι δεξαμενές με άνοιγμα των καπακιών, διαπιστώθηκε ότι το λάδι έλειπε από παντού. Κάτι που αρχικά δεν το είδε κανείς, καθώς οι ενδείξεις της στάθμης από τους μηχανισμούς ήταν  σταθερές. Στη συνέχεια ακολούθησαν μηνύσεις από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού για κλοπή του ελαιολάδου.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, στο πλαίσιο διερεύνησης της καταγγελίας, δεν προέκυψε η τέλεση κλοπής, ωστόσο διαπιστώθηκαν τα αδικήματα, της κακουργηματικής υπεξαίρεσης, της απάτης, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος με χρόνο τέλεσης που προσδιορίζεται από την άνοιξη του 2022 έως το καλοκαίρι του 2023, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και για παρελθόντα έτη.

Επίσης σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, η συνολική ποσότητα του ελαιολάδου, για το οποίο διερευνάται η αφαίρεσή του, υπερβαίνει τους 80 τόνους. Επίσης διερευνάται η νόθευση και παράτυπη διάθεση ποσοτήτων ελαιολάδου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά στο συνεταιρισμό είναι εγγεγραμμένα 250 άτομα, από τα οποία οι περισσότεροι είχαν πάρει το λάδι τους πριν από τον Οκτώβριο, ενώ 60 από αυτούς είχαν αφήσει απόθεμα.

Η μονάδα του ελαιοκομικού συνεταιρισμού έχει σφραγισθεί από τις αρμόδιες Αρχές, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής.

Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για τη Μακεδονία της Κυριακής